Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

Opremljenost lekara od prvog dana pandemije koronavirusa bila je problem, ne samo u Srbiji. I dok medicinski radnici polako otkrivaju šta im je sve nedostajalo, iz Kriznog štaba stižu ocene da svako ko je zdravstveni radnik zna kako sebe da zaštiti.

Nataša Kresović je medicinska sestra Doma zdravlja Vračar. Posle dve nedelje rada u kovid ambulanti, test na koronavirus bio je pozitivan.

„Radila sam u kovid amulanti sa zaraženim pacijentima i nakon pozitivnih rezultata poslali su nas na Sajam. Od početka rada u ambulanti nisam imala kontakt ni sa kim drugim, osim sa kolegama sa posla i pacijentima, posao je jedino mesto gde sam mogla da se zarazim usled nedostatka radne opreme i nepouzdanih informacija o radu“, kaže Kresović za N1.

Lekari iz domova zdravlja tvrde da su se informacije kako se ponašati u uslovima pandemije svodile na usmena obaveštenja od nadležnih. Zahvaljući pojedincima koji su čitali sajt Ministarstva zdravlja, kako kaže doktorka Milica Nikolić Urošević, informisali su se šta treba da nose od opreme.

Svako od nas morao bi da skloni i zameni maske ili rukavice posle prijema pacijenta za koga se posumnja da je inficiran. Nažalost, toga apsolutno nije bilo dovoljno, imali smo jednu ili dve maske u toku celog radnog vremena, rukavice nismo imali odgovarajući broj, ja sam krupna osoba, nisam mogla da navučem rukavice i kako uopšte mi da radimo u takvim situacijama“, pita se doktorka Milica Nikolić Urošević iz DZ Vračar.

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević ne krije, kako kaže, da su se zdravstveni radnici razboleli na poslu, ali ne vidi u tome bilo čiju odgovornost.

„Svako je odgovoran za sebe, ne mislim da iko treba da bude odgovoran za mene, kad ja sama znam kako da se štitim. Naravno preduzima se pre sve svega adekvatna zaštitna oprema koju mi zaista imamo. Ono gde se ja kao zdravstveni radnik osećam najsigurnije, apsolutno se najsigurnije osećam kada imam kompletnu opremu koju imam, u svakoj drugoj situaciji infekcija može da se dobije“, rekla je Ivana Milošević.

Kada ne postoji odgovarajuća zaštita, a infekcija nađe put, slede novi problemi, svedoči za N1 medicnska sestra, koja je trenutno smeštena na Sajmu.

„Nemamo tačnih informacija kada ćemo biti testirani, drugi test, trebalo da se radi sedam dana nakon prvog pozitivnog i ako bude negativan, treći test se radi 24 sata nakon toga, ali ovde je pravilo da nema pravila i sve je kao neka lutrija, testovi se gube i rade se danima kasnije“, objašnjava Kresović.