Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa još nije zakazana, ali kako Telegraf.rs saznaje, medicinski deo je tražio da se članovi hitno sastanu zbog novog soja korona virusa - omikron, koji je sve bliži Srbiji.

Prema saznanjima Telegrafa, odmah kada su prošle nedelje stigle vesti iz sveta o omikronu, medicinski deo Kriznog štaba je tražio hitnu sednicu. Glavna tema biće novi soj, a druga po redu tačka dnevnog reda biće školski raspust za koji epidemiolozi traže da počne 20. decembra.

Portugal je postao poslednja evropska zemlja koja je potvrdila slučajeve novog soja korona virusa, omikron. Potencijalno zarazniji od ranijih sojeva, varijanta koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi proširila se na najmanje 15 drugih zemalja u svetu, što je navelo nekoliko nacija da pojačaju mere suzbijanja.

Pre njega su Švajcarska, Danska, Holandija, Austrija, Nemačka, Češka, Italija, Velika Britanija i Belgija takođe objavile da su registrovale slučajeve novog soja. Pored evropskih zemalja, omikron soj je potvrđen još u Australiji, Bocvani, Kanadi, Hongkongu i Izraelu.

Poslednja sednica Kriznog štaba održana je 4. novembra. Tada je doneta odluka da su kovid propusnice u ugostiteljskim objektima umesto od 22, obavezne od 20 časa.

BONUS VIDEO: Milanko Šekler za NovaS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar