Foto: EPA-EFE/Marta Perez

Neurološkinja i predsednica Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta dr Gorica Đokić i predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Radica Ilić ocenile su gostujući u Novom danu da zdravstveni radnici koji se nalaze u izolaciji ili samoizolaciji treba da prime punu zaradu, kao i da je potrebno promeniti zakonske odredbe koje regulišu tu oblast.

„Mislim da o zaradama zdravstvenih radnika koji su u izolaciji treba da se odlučuje na višem nivou, ali nisam sigurna da je to tako, jer imamo različite informacije.

Nadam se da će medicinski radnici dobiti punu zaradu, jer zaista smatramo da izolacija kao jedan čin, sigurno nije mera koju će lekar koji se zavetovao da će pomagati drugima, koristiti za sopstvenu zaštitu bez potrebe“, kaže Đokić.

Dodaje da se treba osloniti na stavove struke.

Ilić navodi da se apelovalo kod zvaničnika da se trenutne odredbe Zakona o radu promene.

„Mi u ovom trenutku nemamo ni precizne ni jasne informacije da li je država nešto preduzela, da li nešto preduzima, osim što mogu da ustvrdim da smo mi u poslednjih 15 dana uputili nekoliko dopisa vlasti, sa idejom da se taj Zakon o radu nekim zaključkom promeni, i da su sestre i doktori koji su zaraženi, koji su u izolaciji budu plaćeni u iznosu od 100 odsto zarade.

To je naše pravo i obaveza i u tom smislu preduzimamo sve radnje. Takođe nemamo odgovor ni na jedan dopis, ali ne mislim da se po tom pitanju ništa ne radi, jer imam neke poluinformacije da će Vlada takve poteze preduzeti i da je to jedino razumno i normalno“, navodi Ilić.

Sa njom se slaže i Đokić, i navodi da se nada da će država izaći u susret ovim zahtevima, i objašnjava da se želi da se korona kod zdravstvenih radnika tretira kao profesionalna bolest.

„Naši podaci govore da je svaki šesti oboleli zdravstveni radnik. Možete i videti prema smrtnim slučajevima koji su se desili procenat lekara u toj priči“, objašnjava ona.

Govoreći o količini zaštitne opreme koja je dostupna zdravstvenim radnicima, kaže da je situacija individualna, i da zavisi od ustanove do ustanove, tako da neki imaju jedan par rukavica i masku dnevno, dok drugi, kao na primer na Sajmu, imaju punu opremu.

Govoreći o stanju u Kliničkom centru Vojvodine, nakon čijeg obelodanjivanja je uhapšena novinarka portala Nova.rs, ona ocenjuje da profesionalna novinarka kao ona nikada ne bi napisala neistinu.

Ilić napominje da u bolnici u Ćupriji postoji veliki problem sa kadrom, kao i da se možda zakasnilo sa nekim procedurama, kao i da nema podatke o količine opreme koju korsite medicinski radnici u zemlji. Dodaje da je sindikat na čijem je čelu, uputio novčanu pomoć bolnicama koje su najugroženije epidemijom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram