Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Medicinski radnici koji su se dobrovoljno javili da pomognu Kliničkom centru u Nišu u borbi sa koronavirusom, još nisu dobili ugovore za stalno iako im je to bilo obećano. Da će dobiti stalan posao i dalje je ostalo samo obećanje , a zamenik direktora KC Niš Vladan Ćosić kaže da su pre dva dana dobili novac za njihove plate za narednih 5 meseci, a očekuju i ugovore.

Pred prvu pres konferenciju od početka epidemije korone Kliničkog centra Niš, koji je posle 10 dana ćutanja konačno obelodanio koliko je hospitalizovanih, najviše pitanja za nadležne stiglo je upravo od medicinara koji su se javili da pomognu, a koji i dalje ne znaju do kada će imati posao, pišu Južne vesti.

Dobijali su različita obećanja i potpisivali ugovore na 3 i 6 meseci, nekima su produžavani, ali o poslu za stalno bilo je samo reči, ne i zvaničnog dokumenta.

„Iako imamo čvrsta obećanja da će ugovori biti produženi niko od nadležnih nije pomenuo da ćemo dobiti posao na neodređeno, iako smo dali sve od sebe da pomognemo KC u borbi protiv pandemije, a kako stoje stvari, najgore nije ni prošlo. Prosto se pitamo da li smo podneli dovoljnu žrtvu, žrtvovali nas i naše porodice. Prosto se pitamo da li neko želi da postavi to pitanje jer se radi o karijerama i sudbinama 120 lekara koji će tek biti angažovani u borbi koja nam sledi“, pisali su lekari.

Pojedinim lekarima ugovori ističu za dve nedelje. Kažu da nemaju informacije, niti garancije da će dobiti posao kada epidemije više ne bude u Nišu.

„Šta je sa obećanim ugovorima na neodređeno za lekare koji su bili uključeni u rad sa obolelima od kovida i u najteže vreme zbrinuli ogroman broj pacijenata iz okolnih gradova i gerontoloških centara i uopšte građana Niša“, takođe su njihova pitanja.

„Zašto se i dalje poigravaju sa našim daljim statusom, pogotovu kada smo svedoci da smo daleko od kraja epidemiji i kad vidimo da se cela zemlja suočava sa manjkom lekara i zdravstvenih radnika“, dodaju lekari.

Njihova pitanja čula su se na konferenciji, ali precizan odgovor na pitanje kada će potpisati ugovore na nedređeno vreme, ni ovog puta nisu dobili.

Zamenik direktora KC Niš Vladan Ćosić kaže da se 122 lekara i 89 sestara koji su dobrovoljno došli kao ispomoć, trenutno finansiraju iz posebnog budžeta Vlade i da je stigao novac za još nekoliko meseci za njihove plate.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

To su sve bili dobrovoljci i mi smo jako zahvalni njima i činimo sve da budu zaposljeni na neodređeno vreme. U ovom trenutku oni se finansiraju iz posebnog budžeta Vlade Srbije. Najpre je bilo finansiranje do 3 meseca, od pre dva dana dobili smo novu informaciju i novi priliv sredstava za sledećih 5 meseci – pojašnjava.

Ipak, zapošljavanje je i dalje je samo obećanje, za koje se i Uprava KC Niš nada da će biti ispunjeno.

Rečeno je jasno da će njihov status biti pozitivno rešen i da se već zna način na koji će biti rešen. Tako da ne sumnjamo, nikada nije bilo problema što se tiče projekata države oko zapošljavanja mladih talenata i oko svih drugih mladih lekara, do sada je sve ispunjeno, tako da se nadamo da će tako biti i ovog puta – naveo je Ćosić.

Podsetimo, više od 200 medicinara je u jeku epidemije dobilo posao u Kliničkom centru, na osnovu naredbe Ministarstva zdravlja, ali dok su u drugim ustanovama u Srbiji lekari i medicinske sestre dobili ugovore za stalno, u Nišu već mesecima strahuju za zaposlenje posle korone.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare