Veran Matić Foto:Sanja Petrov/Nova.rs

U odluci suda da oslobodi optužene za lepljenje plakata na kojima sam izložen kao na poternici, postoji niz problema koji se mogu definisati kao skandalozni, rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Upravnog odbora ANEMA-a Veran Matić.

On je dodao da je Osnovni sud u Vranju ”usvojio zaključke odbrane, da sam time što sam sa policijskim nadzorom, prisustvovao suđenju za pretnje Dejana Nikolića zaposlenima u OK radiju, dokazao da nisam ugrožen“.

Isto, i u slučaju skidanja postera koje su lepili optuženi ispred OK radija, a koji je obezbeđivala policija. Advokat odbrane je takođe naveo kao dokaz, da sam po povratku iz Vranja, iz akcije solidarnosti Stalne radne grupe za bezbednost novinara, napisao tekst i objavio na portalu javniservis.net, objašnjava Matić.

Navodi i da je “Dejan Nikolić Kantar, višestruko kažnjavani građanin Vranja, na slične načine izbegavao pravdu decenijama i u isto vreme njegovo bogatstvo raste”.

U ovom periodu, nekoliko zaposlenih u OK radiju razmišlja o tome na koji način su tek oni ugroženi, ako sud kroz ovaj proces nije razumeo kontekst u kojem se nalazi grad Vranje, upozorava Matić.

“Sada mi je jasnije zbog čega i pored činjenice da je doneto rešenje građevinske inspekcije, još nema rušenja nelagalno izgrađenog objekta, kockarnice u vlasništvu Dejana Nikolića a kojim je zazidan deo OK radija, zbog čega protestuju ne samo domaće organizacije novinara, već i Reporteri bez granica, OEBS, Međunarodni institut za štampu”, kaže Matić za JUGpress.

Po njegovim rečima, Osnovno tužilaštvo u Vranju najavljuje žalbu, ali je, ocenjuje, “veoma važno i da se ustanovi ko je organizovao i platio one koji su lepili plakate”.

„U ponedeljak u istoj sudnici, sudi se Dejanu Nikoliću za pretnje načelniku Policijske uprave, nekoliko nedelja kasnije i za pretnje i ugrožavanje bezbednosti bivše devojke, pa ponovo zbog ugrožavanja bezbednosti zaposlenih u OK radiju. Gledajući istoriju presuda možemo očekivati kontinuitet u oslobađanju ili presudama koje su ispod minimuma koje propisuje Krivični zakonik”, navodi Matić.

Ipak, dodaje “to nikako ne znači da treba da se povučemo”.

”Ovo je dokaz i onima koji nisu verovali da su zaposleni u OK radiju ugroženi i onima koji nisu verovali da će biti ugroženi i oni koji staju u zaštitu ugroženih i to ispred zvaničnih državnih institucija”, upozorava on.

U Osnovnom sudu u Vranju danas su oslobođeni optužbi četvorica Albanaca iz okoline Preševa koji su, pod okriljem noći, lepili plakate sa likom Verana Matića i uvredljivim sadržajem, a za koje su u sudu naveli da im je “dao neko” ali da ne znaju ko i da im je rečeno da je na njima “pevač koji ima koncert”.

BONUS VIDEO: Veran Matić na komemoraciji Dušanu Mašiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar