Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Masovnije testiranje nije pokazalo trend porasta pozitivnih na virus korona i to su ohrabrujući podaci, izjavila je danas Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

„Druga velika prednost šireg masovnijeg testiranja je u tome što više ljudi vidimo na početku kliničke slike, i to je jako dobro jer onda ranije mogu da se jave lekaru“, rekla je Miloševićeva za TV Prvu.

Ona je napomenula da se savetuje svim potencijalnim pacijentima da se jave lekaru već na prvu naznaku tegoba i da nema razloga da se taj poziv odlaže.

Miloševićeva je istakla da je u prethodnom periodu najveća prepreka bila ta što se na rezultate čcekalo duže nego što se očekivalo i dodala da je posebno značajno otvaranje laboratorije „Vatreno oko“ u Kliničkom centru Srbije, koja će, kako dodaje, smanjiti vreme čekanja na rezultate testova.

Pročitajte još:

Dodala je da je situacija sada na Infektivnoj klinici nešto bolja nego prethodnih dana, naglašavajući da postoji manji broj pacijenata koji zahtevaju prijem u bolnicu, odnosno da je manje bolesnika sa teškom kliničkom slikom.

„Relaksiraju se mere, ali ne smemo da se opustimo da se situacija ne bi obrnula protiv naše koristi“, napomenula je Miloševićeva.

Ona je apelovala na sve one koji su izlečeni od virusa Kovid-19 da daju krv, odnosno da daju krvnu plazmu i naglasila da za neke bolesnike takav potez može predstavljati slamku spasa u borbi sa virusom.

Prema njenim rečima, lečenje krvnom plazmom treba da posluži kao privremeno rešenje, ističući da se još uvek ne zna kakav imunitet ostavlja Kovid-19, te prema tome, kako dodaje, ne smemo eliminisati virus sve dok se ne pojavi vakcina.

„Krvna plazma ima ulogu da nekog ko nema odbranu od tog virusa dobije gotova antitela od bolesnika koji je preležao tu bolest. Za neke bolesnike to će svakako biti put ka izlečenju, međutim ne mislim da će to biti masovni lek, ali svakako treba da nam bude dostupan“, naglasila je Miloševićeva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram