Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević je danas rekao da je Mašinski fakultet u Beogradu utvrdio da tamošnja kotlarnica na biomasu koja radi od početka decembra, ne zagađuje vazduh.

Opoziciona stranka Zajedno u Gornjem Milanovcu je početkom januara saopštila da su građani „razočarani što se iz nove kotlarnice na biomasu svakodnevno širi veliki oblak dima“, da ih on „štipa za oči“ i „smrdi“, te je tražila od opštinskog rukovodstva tražia da ispita rad kotlarnice i utvrdi da li zagađuje vazduh.

„Prošle sedmice građani su imali priliku da u ‘Danu otvorenih vrata’ pitaju profesore Mašinskog fakulteta o svemu što ih zanima u vezi s radom kotlarnice na biomasu. Mi smo juče dobili rezultate analiza, koje je sproveo Mašinski fakultet: sve granične vrednosti emisija zagađujućih materija su daleko ispod dozvoljenih“, rekao je Kovačević novinarima.

Dodao je da, ako se uporede toplane, neki parametri koji pokazuju nulu u kotlarnici na biomasu, u kotlarnici na mazut pokazuju čak 1.600 puta veće zagađenje.

Kovačević je najavio i da će postojeća kotlarnica na mazut u Gornjem Milanovcu uskoro biti ugašena i preuređena da radi na prirodni gas.

***

BONUS VIDEO: Evo kako reaguju Milanovčani na činjenicu kakav vazduh udišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar