Marijana Petković Foto:N1

Članica udruženja "Ne damo Jadar" Marijana Petković iz Gornje Nedeljice, sela u kome kompanija Rio Tinto namerava da otvori rudnik, prokomentarisala je večerašnje obraćanje predsednika Srbije, navodeći da povlačenje Zakona o eksproprijaciji za nju nije nikakva pobeda.

,,Lično za mene ovo nije nikakva pobeda, jer zagađenje još uvek traje“, rekla je Marijana Petković za Nova.rs koja već danima upozorava javnost da je situacija u jadarskim selima prilično dramatična i kritična, a narod ogorčen zbog donetih zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Prema njenim rečima, Savez ekoloških organizacija Srbije, čiji je član udruženje „Ne damo Jadar“, imaće sastanak sutra pre podne.

„Tek kada budemo sagledali sve aspekte povlačenja zakona, saopštićemo svoju odluku“, rekla je Marijana Petković.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) osnovan je 30. oktobra u Dobrinji kao krovna organizacija udruženja koja su okrenuta, pre svega, borbi protiv eksploatacije i prerade litijuma, bora, „ali i svih drugih prljavih tehnologija i rudarstva opasnog po zemlju, vodu, vazduh i ukupni biodiverzitet“.

Organizaciju čine ekološka udruženja sa ugroženih područja na kojima se vrše ili su izvršena geološka istraživanja na prisustvo prethodno navedenih elemenata – Ne damo Jadar (Gornje Nedeljice), Marš s Kolubare (Valjevo), Suvoborska greda (Pranjani), Eko brigada Jagodina (Jagodina), Neko brine za Levač (Rekovac) i Zaštitimo Dobrinju i okolinu (Dobrinja).

Savez je formiran u saradnji sa timom ekološke kampanje Marš sa Drine.

SEOS je prethodne dve subote, zajedno za drugim organizacijama i udruženjima, pozivao građane na blokadu vitalnih saobraćajnica širom Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na konferenciji za novinare da je Narodnoj skupštioni vratio Zakon o eksproprijaciji zbog „sumanutoi kratnih rokova“ i predložio Vladi da ne donosi novi zakon, već da napravi najširu javnu raspravu kojom bi se došlo do širokog javnog konsenzusa. Vučić je rekao i da je potpisao Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, ali i predložio Vladi da donese izmene zakona kojima će se prihvatiti zamerke Venecijanske komisije.

BONUS VIDEO: Ivan Marović, o građanskim protestima, državnim batinašima devedesetih i danas….

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare