Marijana Bojanić Foto:Boris Pejović/Vijesti

WAN-IFRA je globalna organizacija svetskih izdavača čija je misija da zaštite prava novinara i izdavača širom sveta da upravljaju nezavisnim medijima

Izvršna direktorica ND „Vijesti“ i TV Vijesti Marijana Bojanić izabrana je za novog člana nadzornog odbora Svetskog udruženja novina i novinskih izdavača (World Association of News Publishers- WAN-IFRA).

WAN-IFRA je globalna organizacija svjetskih izdavača, sa sedištem u Parizu, čija je misija da zaštite prava novinara i izdavača širom sveta da upravljaju nezavisnim medijima.

Pored Bojanić, na godišnjem sastanku Udruženja izabrano je još 10 članova odbora, između ostalog iz Sjedinjenih Američkih država, Egipta, Kolumbije, Indije, Libana, Kenije, a članovi borda su između ostalih i direktori Der Standard (Austrija), Frankfurter Algemeine Zeitung (Njemačka), BBC (Ujedinjeno Kraljevstvo).

„Članstvo u bordu ovako značajne svetske organizacije je velika čast za Crnu Goru, Vijesti i mene lično. Štampani mediji se već godinama suočavaju sa poteškoćama u funkcionisanju od kojih su najveći globalni pad tiraža, enormni skok cene papira i njegova otežana nabavka. Pad prihoda, a rast troškova neminovno dovodi i do smanjenja broja zaposlenih u redakcijama širom sveta. Sa druge strane – portali renomiranih medijskih kuća imaju nelojalnu konkurenciju koja preuzima medijske sadržaje stvarane u ozbiljnim redakcijama i koja ugrožava poslovanje a samim tim i sadržaj koji treba da bude od interesa javnosti. Ovo nisu problemi sa kojima se suočava samo Crna Gora već mediji širom sveta. Zato članstvo u bordu ove organizacije vidim kao šansu da zajednički radimo u najboljem interesu javnosti koja ima pravo da zna pravovremenu, tačnu i proverenu informaciju a njih je moguće dobiti isključivo od ozbiljnih redakcija koja se pridržavaju etičkih kodeksa i pravila struke“, kazala je Bojanić tim povodom.

Kako su istakli u saopštenju tog Udruženja, promene u upravnom odboru signaliziraju stalnu posvećenost WAN-IFRA-e da ispuni svoj strateški plan za različitost i inkluziju započet 2017. i obezbeđuju da Udruženje ima dodatne veštine i iskustvo da podrži budući razvoj u različitim delovima sveta.

„Današnje saopštenje unapređuje naše stalne napore da proširimo stručnost i raznolikost našeg odbora i potvrđuje da sve veći broj žena zauzima visoke pozicije u medijima. Međutim, daleko smo od pariteta kojem težimo kao industrija. Nadam se da će ovi i budući izbori voditi put“, kazao je izvršni direktor WAN-IFRA Vinsent Pereinj.

Odeljenje za slobodu medija WAN-IFRA promoviše jednakost, bezbednost i stabilnost kroz portfolio poslova povezan sa medijima u preko 25 zemalja.

WAN-IFRA ima globalnu mrežu od tri hiljade izdavačkih kompanija i tehnoloških preduzetnika, te 60 izdavačkih asocijacija koje predstavljaju 18 hiljada publikacija u 120 država sveta.

Vijesti su deo kompanije United Media, vodeće medijske kompanija u jugoistočnoj Evropi koja posluje u osam zemalja i u svom vlasništvu ima 6 nacionalnih televizija, 50 kablovskih kanala, 30 portala, osam štampanih izdanja i pet radio stanica.

Bonus video: NewsMax Adria – UVOD – 09.06.2022


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar