Maratonac sa multiplom sklerozom: Osećam se bolje kad trčim

Društvo 30. maj 202010:33 > 11:06
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Slobodan Jotić iz Požarevca već 14 godina živi sa dijagnozom multiple skleroze. To ga, međutim, nije sprečilo da već godinama trči maratone.

Slobodan, star 42 godine, priseća se kako mu je 2006. godine dijagnostifikovana bolest. Izgubio je vid na desno oko i dan danas ne vidi dobro na njega.

„Bolest je bila dosta progresivna od 2006. do 2010. godina. Imao sam više od 20 relapsa, odnosno pogoršanja Pored problema sa vidom, u jednom trenutku paralisalo mi se lice i desna ruka. Tokom 2010. godine imao sam vaskularnu intervenciju na venama vrata. Možda je to delom zaustavilo progresiju, jer sam posle imao simptome, ali ne i velika pogoršanja“ priča Slobodan za Nova.rs

Tokom 2015. godine lekar mu je preporučio fizičku aktivnost i to prvenstveno hodanje. Seća se kako u početku nije mogao bez pauze da prepešači više od kilometar.

„Polako sam povećavao kilometražu. Kada su poznanici počeli da me hrabre  da bi mogao možda i na maraton, sinula mi je ideja da trčim“, seća se i dodaje da je u tom trenutku znao samo za jednu ženu iz Danske, koja ima MS i  koja je istračala maraton.

Prva trka koji je istračao 2015. godine je bila od 10 kilometara, da bi već  2016. istrčao svoj prvi beogradski polumaraton, odnosno 21 kilometar.

Tada je dobio i priznanje „Heroj Beogradskog maratona“.  Posle toga Slobodan niže desetak polumaratona, da bi 2017. istrčao i celu trasu Beogradskog maratona od 42 kilometra. Trčao je i Atinski maraton.

Pre dve godine je odlučio da proba sa ultramartonima, pa je istrčao jedan planinski od 66 kilometara, kao i trasu od Beograda do Požarevca 73 km.

Slobodanovo istraživanje vlastitih mogućnosti nije se završilo na tome, već je odlučio da proba i tzv. Ajronmen triatlon, U pitanju je kombinacija od 3,8 kilometra plivanja, 180 km vožnje biciklom i 42 km trčanja.

Prošlog decembra u Italiji ostvario je i taj cilj i to poludistancu Ajronmena koja podrazumeva 1,9 km plivanja, 90 km vožnje bicikle, i 21 km trčanje.

„Osećam se bolje od trčanja. Više nemam ni simptome kao ranije. Jedino što me podeća na MS je činjenica da slabije vidim na desno oko. Svojim primerom želim  da pokažem ljudima da mogu da se nose sa bolešću, da dam motiv ljudima da se bore“ zaključuje Slobodan Jotić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar