Rio Tinto

Hoćemo li dobiti novi "Rio Tinto" na Avali i Kosmaju ili je jedna mapa napravila žestoku zabunu? Na osnovu mape koja prati izradu novog Prostornog plana za Avalu i Kosmaj, aktivisti organizacije "Naša mesna zajednica" tvrde da se na ovim planinama planira rudarenje. Resorno ministarstvo demantuje, Ministarstvo građevine optužuje aktiviste i za širenje panike. Gde je istina? Putevima starih rudnika na ovom prostoru išla je ekipa N1.

Bila je 1953. godina kada je poslednji put rudarima ovog rudnika neko rekao „Srećno“.

Te je godine rudnik Crveni breg prestao sa radom posle 70 godina koliko se, podno Avale, kopalo olovo, cink i srebro. Do starog rudarskog okna otišli smo sa Sanjom Solarević iz organizacije Naša mesna zajednica. Jer ona tvrdi da bi se na Avali ponovo moglo rudariti.

Ali ne tu gde se nalazimo, već nekoliko kilometara dalje, na prostoru takođe starog rudnika Šuplja stena. U tom se rudniku nekad kopao cinabarit, mineral iz kog se dobijala živa, piše N1.

Na mapi koju je Ministarstvo građevinarstva priložilo uz predlog novog Prostornog plana Avale i Kosmaja, područje starog rudnika označeno je kao – eksploataciono polje. Dok je istraživanje mineralnih sirovina, bar po karti, predviđeno na četvrtini Prostornog plana, na delovima opština Voždovac, Sopot i Barajevo.

„Ako ovaj plan, u ovom istom obliku, bude bio na javnom uvidu, i ne bude izbačena namena ovog zemljišta za istraživanje i eksploataciju ruda – mogu da demantuju još 10, 20, 50 puta, ali jasna će biti namera da se ipak istražuje i eksploatiše“, kaže Sanja Solarević iz organizacije „Naša mesna zajednica“.

A demantovali su takve navode, za sada, dva puta. Prvo se oglasilo Ministarstvo građevine da je vest o rudarenju na Avali lažna.

„Prostorni plan područja posеbnе namеnе Prеdеla izuzеtnih odlika Avala i Kosmaj sе radi u cilju stvaranja planskog osnova za zaštitu, korišćеnjе, urеđеnjе i podsticanjе održivog razvoja ovog područja. Svi komеntari na društvеnim mrеžama, kojе prеnosе pojеdini mеdiji su nеistiniti, zlonamеrni, prеdstavljaju širеnjе lažnih vеsti i imaju za cilj izazivanjе panikе i nеrеda“, saopštio je dirеktor Agеncijе za prostorno planiranjе i urbanizam, Đorđе Milić.

Potom je i ministarka rudarstva potvrdila da to Ministarstvo ne planira otvaranje rudnika ni na Avali ni na Kosmaju.

„Oni faktički demantuju sami sebe, odnosno ono što su oni sami stavili u plan“, smatra Sanja Solarević.

A stavili su mapu koja je, po svemu sudeći , izazvala opštu zabunu jer je zastarela, to misli naš sagovornik. Priča nam profesor Simić s Rudarsko-geološkog fakulteta da je još pre desetak godina na području Kosmaja i Avale bilo jedno istražno polje olova i cinka, ali čak se i ono više ne nalazi na sajtu Ministarstva rudasrtva, a gde ima svih podataka o istražnim i eksplotacionim poljima.

„Ja i pored gledanja na sajt Ministarstva rudarstva nisam uspeo da pronađem nijedno polje gde je odobrena eksploatacija u domenu tog plana. Nisam siguran za beogradsku Straževicu, kamenolom da li je u Prostornom planu, ali sve drugo što se odnosi na neku vrstu korišćenja mineralnih sirovina odnosi se na izvorišta vode“, kaže Vladimir Simić, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta.

N1: Da li postoji šansa da je vaša organizacija naapravila grešku prilikom čitanja grafičkog prikaza?

„Apsolutno ne, zato što ako je Urbanistički zavod to tako obeležio onda je to planirana namena, definitivno. Ako hoće da nas razuvere neka izbace deo s eksploatacijom i istraživanjem iz plana“, smatra Sanja Solarević iz organizacije „Naša mesna zajednica“.

Otkud takva karta u dokumentaciji, da li je mapa stara ili posredi greška, Ministarstvo građevinarstva koje se bavi izradom prostornog plana ne odgovara na pitanja N1. Ko govori istinu, što bi rekla čuvena fraza, u ovom slučaju zaista će pokazati vreme.

BONUS VIDEO: Rio Tinto neće otići iz Srbije, čekaju svoju priliku 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare