Foto: Twitter/Savo Manojlovic

Savo Manojlović iz udruženja Kreni-Promeni pozvao je danas građane Beograda da, kako je rekao, pokažu solidarnost s ekološkim aktivistima koji kampuju ispred Predsedništva Srbije i pridruže im se u zahtevu za uvođenje zakonske zabrane eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele zemlje.

#related-news_0

Savo Manojlović je rekao da danas neće biti novih protesta već da će aktivisti iz Gornjih Nedeljica i drugih mesta ugroženih planiranim iskopavanjem litijuma i bora, nastaviti da kampuju u parku ispred Predsedništva Srbije dok njihov zahtev ne bude ispunjen.

„Pozivam građane Beograda da pokažu gostoprimljivost prema ljudima koji su došli ovde, da pokažemo solidarnost sa ljudima kojima hoće da otmu zemlju, da im otmu zavičaj“, rekao je Manojlović za N1.

Dodao je da im se posle sinoćnog protesta ispred Predsedništva nije obratio niko od zvaničnika.

„Nema ni potrebe da razgovaramo, samo treba da usvoje zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Ako stvarno misle da oteraju Rio Tinto, onda to kao pravna država treba da sprovedu kroz zakon a ne da im verujemo na reč“, dodao je Manojlović.

Ekološki aktivisti, koji traže donošenje zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, proveli su noć u šatorima u Pionirskom parku, ispred ulaza u zgradu u kojoj je sedište predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Poručuju da se neće pomeriti odatle dok se ne ispune njihovi zahtevi. Savo Manojlović o obećanjima Vlade i predsednika Aleksandra Vučića rekao je sledeće:

„Čovek se drži za reč, a vo za rogove“.

Reporter N1 zatekao je jutros aktiviste i meštane Gornjih Nedeljica koji su se probudili, izašli iz šatora i doručkuju. Kažu da će kampovati sve do ispunjenja zahteva – trajne zabrane iskopavanja litijuma i bora u Srbiji. Manojlović kaže da su odlično spavali u šatoru sa meštanima Gornjih Nedeljica.

„Došli smo da ih podržimo, super je atmosfera, prvi komšija mi je predsednik, druga komšinica holivudska glumica Bojana Novaković, gajba u centru grada“, kaže, uz napomenu da tokom noći nije bilo hladno jer ima dve vreće za spavanje.

„Super je, spavao sam u centru grada, posao mi je na pet minuta odavde pa neći gubiti ni vreme na to. U pitanju su idealni uslovi za život“, rekao je Manojlović i najavio da je tokom dana predviđeno da do šatora dolaze poznate ličnosti da podrže meštane Gornjih Nedeljica.

On je pozvao i sve ljude iz Beograda da pokažu gostoprimljivost i da „ko nešto ima može da donese“, te da pokažemo da smo prestonica „koju boli svaka suza svakog kraja Srbije“.

Upitan da li će i večeras kao i sinoć biti održan protest ispred Predsedništva, odgovara da neće.

„Nema više protesta kao sinoć, samo kampovanje“, rekao je Manojlović i pozvao i ostale građane da se pridruže meštanima Gornjih Nedeljica i da kampuju sa njima. „Gde imate privilegiju da kampujete u centru grada. Vreme je da pokažemo solidarnost sa ljudima kojima žele da otmu zemlju, zavičaj, da ih ostave bez vekovnih ognjišta“, rekao je on.

Navodi i da se okupljenima nije niko od nadležnih obraćao.

„Komše, predsednika Republike nema, a već je osam i pet. Narodu priča da radi, a nema ga, brinem se da mu se nešto nije desilo“, ističe Manojlović.

Kaže i da nema potrebe da razgovara s predsednikom i da je cilj samo da se usvoji zakon o zabrani iskopavanja bora i litijuma. „Aako su zabranili zaista Rio Tinto, moramo to i da sprovedemo kroz zakon“, poručuje Manojlović.

Bonus video –  Savo Manojlović na jučerašnjem protestu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare