Manojlo Manja Vukotić i Veselin Simonović
Manojlo Manja Vukotić i Veselin Simonović Foto: Nova.rs

Veselin Simonović imao je tu vatru u sebi, tu energiju, tu vrstu novinarske, ljudske, profesionalne i političke samostalnosti da može da odlučuje u najtežim i najdelikatnijim trenucima kroz koje smo svi prolazili. Prerano je otišao, takvi novinari i urednici se ne rađaju često, rekao je povodom iznenadne smrti glavnog i odgovornog urednika portala Nova.rs vidno potresen njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj Manojlo Vukotić.

Napominjujući da ga je vest o njegovoj smrti jako pogodila, Vukotić je rekao da mu je veoma žao jer je Veselin bio jedan od njegovih najboiljih i najmilijih saradnika  u karijeri koja je trajala 50 godina, a bilo je još mnogo vrednih, pametnih i dokazanih novinara i urednika.

„Mi smo počeli da radimo još u Borbi kada sam ja bio glavni i odgovorni urednik, a on dopisnik Borbe iz Ljubljane. Zatim sam ga ‘povukao’ pa je bio šef deska u Borbi. Kada se Borba takoreći raspadala, kada sam smanjen juna 1993. nisam prešao u „Našu borbu“ iz bezbroj razloga, ali nije ni Veselin takođe iz otpora što je bio znak velikog prijateljstva i profesionalizma i shvatanja političke realnosti šta se događa“, prisetio se Vukotić zajedničkih početaka.

Kada je krenuo sa „Blicom“, kako kaže, „vrbovao ga je“, ubeđivao da dođe da rade zajedno i on je zaista došao.

„Bio je šef deska i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika. Kada se dogodio veliki lom i kada sam pod raznoraznim pritiscima napustio ‘Blic’ on je nastavio da radi. Pošto je praktično cela redakcija ‘Blica’ otišla sa mnom da radi Glas javnosti, samo zahvaljujući njegovom velikom profesionalizmu i tehnološkom znanju kako se novine prave, njegovoj ambicioznosti i odlučnosti, samo zahvaljući tome što je on ostao, ‘Blic’ nije ugašen, a bio je na putu, ali je posle održao visoke tiraže“, rekao je Vukotić.

Govoreći o Veselinu Simonoviću kao novinaru i čoveku, kaže da je imao tu vatru u sebi, tu energiju koja je njemu odgovarala.

„Imao je tu vrstu novinarske, ljudske, profesionalne i političke samostalnosti da može da odlučuje u najtežim i najdelikatnijim trenucima kroz koje smo svi prolazili. Zahvaljujući tome ‘Blic’ je održao dugo godina pod njegovim rukovodstvom tako visok tiraž i profil uređivačke politike na kojoj su mnogi mogli da mu pozavide“, kazao je on.

Žao mi je, prerano je otišao, takvi se novinari i urednici ne rađaju često i treba da prođu godine da bi sazreli, da bi dosegli taj nivo profesionalne samostalnosti i ljudske izdrživosti koje je Veselin imao, zaključio je Manojlo Vukotić.

BONUS VIDEO: Ovako je govorio Veselin Simonović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar