Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U prethodna 24 sata od korone su u Srbiji preminule četiri osobe, a zaraženo je 817 pacijenata.

Testirana je 7.921 osoba, a na respiratorima je 27 pacijenata.

***

U Srbiji je u subotu od korone preminulo pet pacijenata, a zaraženo je 1.005 osoba.

Testirano je 10.712 osoba, a na respiratorima je bilo 25 pacijenata.

***

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović izjavila je danas da smo ušli u „novi talas“ korone, dodajući da je virus globalno prisutan i da od sredine jula dolazi do naglog porasta broja inficiranih.

Govoreći o većem broju poseta kovid ambulantama i hospitalizovanih, ona je navela da se „nalazimo u kovid talasu“. Na pitanje da se može sprečiti zahuktavanje virusa, ili je kasno, ona je ukazala da se ne može u potpunosti sprečiti širenje ovog talasa, ali „možemo dati doprinos tome“.

„Treba da uradimo onu aktivnost koja se od svih nas očekuje. Da bi u celokupnoj populaciji došlo da smanjenja zaražavanja, prevetivne mere koje nikad nisu ukinute treba pojačati. Primena svih tih preventivnih mera daće doprinos, dakle ne zaboravimo – distancu, izbegavanje okupljanja, korišćenje svih onih higijenskih mera koje smo više puta pominjali, i naravno vakcinacija“, navela je direktorka „Batuta“.

***

Ministarstvo zdravlja na čelu sa Zlatiborom Lončarom donelo je rešenje kojim se nalaže da se ispita procena upotrebe treće doze vakcine protiv koronavirusa. Ovom odlukom biće ispitane praktično sve vakcine koje se daju u Srbiji.

U odluci se dalje navodi da će Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ da izradi, tj. dopuni uputstvo za vakcinaciju praktično svih proizvođača vakcina kojima se imunizuju građani Srbije. Među njima su Fajzer Biontek, AstraZeneka, kao i ruska i kineska vakcina.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare