Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 2.719 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 35 osoba. Testirano je ukupno 14.544 osoba, a na respiratorima je 219 pacijenata.

U Srbiji je tokom jučerašnjeg dana evidentirano još 2,864 zaraženih koronavirusom, a preminulo je još 37 osoba.

Testirano je ukupno 15,047 osoba, a na respiratorima je 228 pacijenata.
Smanjuju se kapaciteti kovid bolnica

Pojedine bolnice povlače se iz kovid sistema. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je dat nalog da se Selters i Niška banja, koje su bile u kovid sistemu, vrate u normalan režim, a da je planirano i da KBC „Bežanijska kosa“ i blok A KBC „Dragiša mišović“ više ne primaju obolele od kovida.

„Sledeće što mislimo je da Blok A ‘Dragiše Mišovića’ ne bude za nekovid pacijente. Analiziramo situaciju iz sata u sat i gledamo gde možemo da pomognemo i onim drugim pacijentima, da se što pre vratimo u sistem koji ne pripada kovidu jer ima dosta tih pacijenata“, objašnjava ministar“, rekao je Lončar za RTS.

Vakcinacija trudnica i dojilja iz rizičnih grupa

Na vakcinalne punktove tokom današnjeg ili sutrašnjeg dana stići će dopisi u kojima se vakcinacija preporučuje za trudnice i dojilje iz rizičnih kategorija, rekao je za Nova.rs predsednik Nacionalnog koordinacionog tela za vakcinaciju Mirsad Đerlek. On napominje da se preporuka donosi na osnovu svetskih iskustava i stavova međunarodnih stručnih udruženja, ističe i da se u ovom trenutku to neće odnositi na sve dojilje i trudnice.

Prema njegovim rečima, u rizične grupe spadaju trudnice u poodmakloj životnoj dobi, trudnice koje imaju problema sa gojaznošću, hipertenzijom i ozbiljnijim hroničnim bolestima.

Kada je reč o dojiljama, naš sagovornik napominje da će preporuka važiti najpre za one koje su radno aktivne i moraju na posao, a na poslu postiji velika opasnost da se zaraze.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar