Tatjana Macura Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Udruženje "Mame su zakon" danas je predložilo je danas Vladi Srbije osam mera podrške deci, roditeljima i čitavom društvu u suzbijanju nasilja.

Kako se navodi u saopštenju, predlaže se povećanje broja obučenih policajaca posebno senzibilisanih za rad sa decom, kao veći broj psihologa i pedagoga u školama.

Od lokalnih samouprava se očekuje da formiraju timove u kojima će raditi socijalni radnik, policijski službenik, predstavnik obrazovnog sistema i roditelja, koji će pomoći u kreiranju individualnih vidova podrške u prevenciji nasilja.

Predlaže se aktivno podsticanje razgovore u porodici, školi i svim drugim prilikama, kako i borba protiv stigmatizacije onih koji zatraže pomoć.

„Mame su zakon“ smatraju da treba uvesti predmet „empatija“ u obrazovani sistem po ugledu na Dansku, a kako taj predlog nije moguće lako i brzo implementirati, naći način kako da se kroz postojeće okvire organizovanja nastave posvetimo razvijanju empatije kod dece i mladih.

Među predlozima je zakonsko regulisanje interneta kao medij, dok se od tradicionalnih medija očekuje veća odgovornost u kreiranju i plasiranju sadržaja.

PROČITAJTE JOŠ

Predlaže se i strogo sankcionisanje svakog direktnog ili prividnog širenja mržnje, podsticanja nasilja i izopštavanja ranjivih i višestruko ranjivih i marginalizovanih grupa građana, kao i osnaživanje centara za socijalni rad.

Iz udruženja napominju da te mere predlažu „duboko potreseni zbog svega što se dogodilo, svesni tuge, bola, straha, potrebe da se društvo suštinski menja, ali i iz osećanja odgovornosti“.

„Ovaj dopis u najboljoj nameri šaljemo Vladi Republike Srbije, sa željom da od Srbije zajedno stvaramo emaptično, podržavajuće i dobro društvo“, ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO Kako sačuvati pshičku stabilnost dece i odraslih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare