Foto: Shutterstock

Predsednik države Aleksandar Vučić večeras je još jednom ponovio da će izdvajanja za trudnice i porodilje biti sve veća i da će izmene zakona uslediti u martu, maju, septembru i da za ove izmene treba izdvojiti i 100 miliona evra, ali postoje izmene koje ne zahtevaju velika izdvajanja iz budžeta, saopštilo je udruženje Mame su zakon.

Među izmenama koje ne zahtevaju velika izdvajanja iz budžeta „i mogu se realizovati relativno brzo, u etapama ili u celosti“, u saopštenju je, između ostalog, istaknuto da treba omogućiti 100 odsto plaćeno trudničko bolovanje preduzetnicama i brži povratak na posao tako što će imati opciju da brigu o detetu posle trećeg meseca preuzme otac.

Udruženje predlaže i plaćanje obaveznih doprinosa na socijalno osiguranje za preduzetnice i garantovanu minimalnu naknad preduzetnicama tokom prva tri meseca nakon porođaja.

Produženo odsustvo sa posla za majke koje rađaju prvo i drugo dete treba da traje 15, odnosno 18 meseci, a izmenama važećih uredbi treba većem broju majki omogućiti da dođu do krova nad glavom i obeštetiti one čiji su zahtevi nepravedno odbijeni, predlaže Udruženje.

Srednjoročna rešenja koja predlažu su promene propisa u korist žena na fleksibilnim ugovorima, frilenserki, majki koje su rodile više od četvoro dece i u korist žena koje se vraćaju na posao nakon porođaja kroz olakšice za poslodavce

U dugom roku mora se izmeniti formula po kojoj se obračunavaju nadoknada za porodilje tako da nijedna, bez obzira da li je u radnom odnosu ili nije, ne dobija nadoknadu manju od republičkog minimalca.

Da bi se žene ohrabrile da rađaju više moraju biti ekonomski sigurnije i mora im se olakšati povratak na posao, odnosno pružiti prava podrška tokom brige o detetu ili deci – to su prvi uslovi, ističe u saopštenju udruženje Majke su zakon.

***

BONUS VIDEO – Mame preduzetnice: Najgroznije je kad te navedu na pomisao da je trudnoća greška

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar