Vesna Mališić Foto:Nova S

O povećanju cene pretplate za javni servis Srbije, obračunavanju poslanika u Skupštini Srbije sa srpskih glumcima, nazivanjem televizija N1 i NovaS "stranim plaćenicima" i stanju u opozciji, u emisiji "Među nama" govorila je zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić.

Na pitanje kako gleda na predlog da se poveća cena pretplate za RTS kaže da je normalno plaćati javni servis, ali je veliki problem kakav je, pre svega, njegov informativni program u Srbiji.

„U prvu su građani koji govore da je previše repriza, previše sve deluje kao reciklaža starih programa. Ali ono što jednom demokratskom društvu nedostaje je debata, a javni servis je mesto gde bi ta debata morala da bude jako živa, gde bi život morao da se vidi“, kaže ona i dodaje:

Povezane vesti:

„A na RTS-u se, na žalost, ne vidi život. Oni su nekako uplašeni, sklonjeni od života. Pretvorili su se u neka saopštenja, nešto što su sigurne vesti, bez programa, bez debatnih emisija, intervjua. Ceo informativni program je sterilan i vrlo okrenut Vladi što nije funkcija javnog servisa koji bi trebalo da prati javni interes a ne interes bilo koje partije koja je na vlasti.“

Komentarišući to što je poslanica SNS na sednici Skupštine Srbije televizije N1 i Nova S nazvala „antisrpskim medijima”, „domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima“, Plavić kaže kako je najgore to što je nakon tih izjava sledio gromoglasan aplauz.

„To je debakl parlamentarizma, jedna sramota, i ono što me stvarno plaši je koliko sve podseća da na vreme devedesetih godina, upravo te crveno-crne koalicije“, kaže ona i objašnjava:

„Čini mi se da je SNS upravo opisala taj krug. Krenula je sa velikim idejama o Evropi, o promenama, a polako je puštala da se u društvo ubacuje radikalski duh, koji je danas osvojio. Ono što imamo sa poslanikom Atlagićem koji se obračunava sa Draganom Bjelogrilićem, sa BIRN-om, sa ljudima poimenice, to je zaista radikalski duh i SNS iz vremena devedesetih. Samo nemamo gađanje flašom, cipelom, polivanje vodom, ali sve drugo imamo.“

Na pitanje zbog čega SNS smatra da bi napad na legendarnu glumicu Seku Sablić, koju obožavaju svi u Srbiji, mogla da im donese simpatije među biračima objašnjava:

„Mislim da su oni izračunali kako se Atlagić obraća biračkom telu koje gleda rijaliti programe, a znamo da tamo što je veća tuča, vređanje, maltretiranje, to je veća gledanost. Ako pretvorite i politiki u to onda verovatno računaju da će tu vrstu podrške dobiti. To je njihova politička računica – pretvoriti društvo u rijaliti program, pretvoriti ga u moralni kupleraj i to će onda doneti glasove SNS-u. To je tragedija ove države.“

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare