Foto: Shutterstock

Predsednik udruženja "Savez srpske maline" Miša Živković izjavio je da proizvođači traže da im država pomogne da održe proizvodnju dodelom 100 dinara po kilogramu tog voća, koje je prodato izvoznicima po cenama koje su manje do proizvođačkih troškova.

On je za Betu rekao da je cena maline ove godine bila od 170 do 200 dinara po kilogramu, a na kraju berbe 240 dinara i da bi za pokrivanje svih troškova, uz minimalnu zaradu, trebalo da bude 300 dinara po kilogramu.

„Tražimo pomoć od državе na isti način kao što je pomogla prošle godine proizvođačima suncokreta“, dodao je Živković.

On je rekao da su proizvođači malina iz tog udruženja uputili zahtev za razgovor oko te pomoći ministarki poljoprivrede Jeleni Tanasković, skupštinskom Odboru za poljoprivredu i premijerki Ani Brnabić i čekaće do petka, 18. avgusta, a ako ne dobiju odgovor oni će doći u Beograd.

PROČITAJTE JOŠ

Živković je rekao da su proizvođači malina prestali da ih beru pri kraju sezone jer je manji prinos i gubici se povećavaju. Neki malinari su počeli i da ih kose i uništavaju, ali je problem što poljorivrednici u brdskim predelima zapadne i u delu centralne i južne Srbije imaju prosečne parcele od tri hektara i nemaju mogućnosti za veći izbor poljoprivredne kulture.

On je rekao da država ostvaruje značajan devizni priliv od izvoza malina i da bi trebalo da pomogne proizvođačima da prežive u kriznim godinma.

„Tanasković nam je bila obećala da će razmotriti mogućnost pomoći malinarima, jer za to nisu neophodna velika sredstva, oko pet-šest milijardi dinara, ali iz nekih razloga od tog obećanja do sada nema ništa“, rekao je Živković.

On je kazao da su i proizvođači kupina počeli da prestaju da ih beru jer je cena sa 150 dinara po kiogramu pala na 80 dinara i ne isplati se plaćati nadnicu radnicima i povećavati gubitke.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar