Mali Boško Gugleta
Mali Boško Gugleta Foto: Privatna arhiva

Osmomesečni Boško Gugleta, koji boluje od retke i teške bolesti, spinalne mišićne atrofije tip 1, stigao je u Budimpeštu gde će primiti lek Zolgensma. Za Boška su pre tri nedelje prikupljena sredstva i danas je primljen u Mađarsku dečju bolnicu gde će se lečiti najskupljim lekom na svetu.

Boško je u Mađarsku došao sa majkom Nađom, sanitetskim vozilom, u pratnji medicinskog tima.

Njegovo stanje je nepromenjeno, nalazi se na respiratoru, ali će već od danas lekarski tim početi da priprema Boška kako bi bio sposoban da primi gensku terapiju, rekao je za RTS njegov otac Janko Gugleta.

„Posle primanja genske terapije, ostaje najmanje tri meseca u Budimpešti, a ako bude potrebe i više od toga. Terapija se prima jednokratno, izgleda kao najobičnija boca infuzije i traje sat i po vremena, ali posle toga dolazi do raznih komplikacija u metabolizmu, i zato je on obavezan da svaki dan posećuje lekara, vadi krv, i radi fizikalne i okupacione terapije“, kaže Janko Gugleta, Boškov otac.

Za tretman obolelog dečaka su sredstva prikupljena u kratkom roku, a mnogo je pomoglo i što su roditelji Gavrila novac naknadno dobijen od države takođe prebacili na Boškov račun.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare