Foto:EPA-EFE/WU HONG

Milka Korolija, majka autističnog Dejana (29), koji je neverbalan, kaže za Nova.rs da njen sin još uvek ne može da se vrati u dnevni boravak "Sunce" na Bežanijskoj kosi, jer mu pravila vezana za koronavirus to ne dozvoljavaju. To je, kako kaže, za mnoge osobe poput njenog sina veoma teška situacija, jer ne mogu da vrate dragocenu dnevnu rutinu.

Dnevni boravci su, kako navodi, počeli sa radom prvog juna, ali samo za one čija oba roditelja rade.

Korolija tvrdi da je takva odluka besmislena, jer je starosna struktura korisnika dnevnih boravaka takva da najmlađi ima 17 godina, pa sve do 50 godina i više, zbog čega su roditelji mnogih korisnika u penziji.

„Zbog prirode bolesti našeg deteta, ja nisam u radnom odnosu, a suprug je u penziji, zbog toga je moje dete diskriminisano“, tvrdi ona.

Naglašava da kod onih koji su poput njenog sina, nije stvar u tome da njih nema kod da čuva. Problem je, kaže ova majka, što im se kroz zabranu odlaska u boravak remeti rutina, koja je za njih od velikog značaja.

„To su deca i odrasle osobe koje imaju svoju rutinu od koje teško odstupaju, navike koje ne možete promeniti“, objašnjava Korolija.

Dodaje da su svi roditelji, kao i deca očajni.

„Teško je razumeti specifičnost njihove situacije. Ako mi u kući kupimo vazu i stavimo je na jedno mesto, ona više ne sme da se pomera. Moj sin će zahtevati da se uvek vrati na isto mesto, isto je i sa njegovim rutinama“, kaže ona i naglašava da promene kod autističnih osoba često izazivaju destruktivno i autodestruktivno ponašanje.

„Za njega je odlazak u boravak od životne važnosti, njegova jedina potreba i radost, koja mu je sada uskraćena“, objašnjava ona i dodaje:

„Dejan se svakoga dana pakuje i sprema za školu. Ne postoji način da mu se objasni zašto ne može u boravak.“

Korolija kaže da je još šestog maja dobila odluku Gradskog zavoda za javno zdravlje da će se ustanove za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju otvarati po fazama.

„Od prve faze prošlo je tri nedelje, nikakvog pomaka nema. Suprug se ponovno obratio Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i dobio odgovor da sve dok postoji i minimalna šansa za zaražavanje, boravci se neće otvarati za ostalu decu“, objašnjava sagovornica Nova.rs.

Kako kaže, u proteklih mesec dana su se suprug i ona obraćali svim relevantnim institucijama, Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, Gradskom zavodu za javno zdravlje, predsedniku Srbije, Centru za smještaj dece i omladine ometene u razvoju, Dnevnom boravku „Sunce“, Zaštitniku građana, Sekretarijatu za socijalnu zaštitu,  kao i Centru za smeštaj dece i omladine.

Međutim, kako kaže, adekvatne reakcije još uvek nema.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare