Podeli
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC / nr

Zaposleni u Opštoj bolnici u Loznici dobili su obaveštenje od uprave da u slučaju odsustvovanja sa posla usled virusa KOVID-19 mogu koristiti redovni godišnji odmor, bolovanje ili slobodne dane, ali i da, iako je po preporuci Vlade Srbije poslodavcu naloženo da onima koji odsustvuju razliku do 100 odsto plate isplati iz svojih sredstava, ova zdravstvena institucija nema sredstva za tu namenu.

Loznički medicinski radnici su u pomenutom saopštenju obavešteni da “Opšta bolnica Loznica ne poseduje opredeljena sredstva za tu namenu, zbog čega zaposleni koji odsustvuju sa rada usled pomenutog oboljenja ili zbog poštovanja mere samoizolacije mogu pored redovnog bolovanja koristiti svoje slobodne dane ili redovan godišnji odmor”.

Kako su agenciji Beta rekli zaposleni, situacija u Opštoj bolnici u Loznici je alarmantna, u Mačvanskom okrugu se beleži najveći broj novih slučajeva korona virusa, a iako nije bilo predviđeno da ova bolnica uđe u KOVID-sistem, zbog priliva novih pacijenata koje više ne može da primi KOVID-bolnica u Šapcu, Grudno odeljenje bolnice u Loznici čije renoviranje još nije završeno, pretvoreno je u KOVID-odeljenje, a bolnica u „crvenu zonu“.

“Šabac je izdvojen kao KOVID-bolnica, trebalo je da tamo šaljemo KOVID-pozitivne, ali je kompletno pun i ne prima više naše pacijente. Imamo Grudno odeljenje koje je prinudno pretvoreno u KOVID-odeljenje, nemamo dovoljno novih kreveta ni kiseoničnih mesta, navrat-nanos smo se uselili u to odeljenje”, izjavio je za agenciju Beta jedan od medicinskih radnika Opšte bolnice u Loznici.

U isto vreme, prema rečima lozničkih medicinskih radnika, šabačka bolnica, po ranijem dogovoru, Opštoj bolnici u Loznici šalje svoje ne-kovid pacijente, s obzirom da je taj zdravstveni centar ušao u KOVID-sistem, međutim pacijenti u Loznicu stižu bez urađenih PCR testova, pa se ispostavilo da su mnogi od pacijenata poslatih iz Šapca, koji su u Loznici primljeni zbog drugih oboljenja, u isto vreme i pozitivni na korona virus.

Iz Opšte bolnice Loznica navode da su ogorčeni na tretman Ministarstva zdravlja prema onima koji rade u prvoj liniji s pacijentima zaraženim korona virusom i navode da je broj medicinskih radnika koji su na takav način zaraženi u Mačvanskom okrugu daleko veći od zvaničnih podataka.

Po poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, od 18. jula, u Šapcu koji je centar Mačvanskog okruga, bio je 1.331 pozitivan na korona virus, a zatim sledi Loznica u kojoj je bilo 400 pozitivnih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar