Zlatibor Lončar Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Poseta premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara Novom Pazaru ostaće upamćena po zvižducima, negodovanju i povicima rodbine i prijatelja pacijenata koji se leče od koronavirusa.

Ova poseta ostaće upamćena i po još jednom detalju, na koji niko osim pojedinih Pazaraca nije obratio pažnju, a to je da tamošnja medicinska škola nosi naziv po dvojici lekara iz ove bolnice koji su tragično izgubili život u padu vojnog helikoptera 14. marta 2015, što većinu građana ovog grada veoma boli jer prava istina o pogibiji dvojice lekara nikada nije do kraja istražena.

Ono što je za oko zapalo pojednim tviterašima bila je informacija da je ministar Lončar govorio sa mesta koje se nalazi nedaleko od Medicinske škole „Dva heroja Dževad i Miroslav“.

Škola nosi naziv po doktoru Dževadu Ljajiću i anestetičaru Miroslavu Veselinoviću koji su pre pet godina poginuli u padu vojnog helikoptera Mi-17 nedaleko od aerodroma Surčin dok su pokušali da spasu život bebi staroj šest dana iz porodice Ademović.

Foto:Screenshot/Twitter/@ostavke

“ Inače danas u Pazaru govori čovek sa mesta koji se nalazi u blizini škole dva heroja “ Dževad i Miroslav“ koji su izgubili život u helikopteru na putu za Beograd. Zlatibor Lončar ih je sačekao na Batajnici i pomogao im na transportu. Našeg Dževada nema. Miroslava. Bebe.“, napisao je profil Ostavke.

 

Inače, Pazarci su danas veoma burno reagovali na postu Lončara novopazarskoj bolnici, svaka njegova reč na konferenciji za novinare praćena je bila zvižducima, povicima i skandiranjem: „Lopovi, lopovi“.

Podsetimo, u martu ove godine navršilo se pet godina od pada transportnog helikoptera Vojske Srbije Mi-17 (HT-48) iz sastava 890. mešovite helikopterske eskadrile, 204. vazduhoplovne brigade, sa aerodroma Batajnica, u kome je tragično stradalo sedam osoba na kilometar od aerodroma Nikola Tesla.

Ova tragedija digla je javnost na noge, utvrđeni su brojni propusti u postupanju, ali krajnji epilog ovog slučaja je takav da je komandat RV i PVO general Ranko Živak penzionisan 2018, general Bandić sa mesta komandanta 204. vazduhoplovne brigade postavljen za šefa vojne misije Srbije pri NATO paktu, gde se nalazi i danas, Zlatibor Lončar je i dalje ministar zdravlja, a Bratislav Gašić je smenjen sa mesta ministra odbrane, ali ne zbog pada helikoptera, nego zbog seksističke izjave.

Foto: REUTERS/Đorđe Kojadinović

U padu vojnog helikoptera poginuli su: major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anesteziolog Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz novopazarske porodice Ademović.

Četvoročlana helikopterska posada poletela je 13. marta 2015. godine u popodnevnim časovima posle naređenja operativnog centra da se u Novom Pazaru nalazi petodnevna beba u kritičnom stanju i da je detetu potrebna medicinska pomoć u bolje opremljenoj bolnici. Pošto je na putu za Kragujevac kod Raške bio odron na putu, zatražen je helikopterski transport. Te večeri policijski helikopter nije mogao da poleti zbog složenih meteo uslova, pa je određeno da se angažuje vojni helikopter namenjen za operacije traganja i spasavanja, koji je bio baziran na vojnom aerodromu Batajnica.

Foto: N1

Helikopter je poleteo za Rašku oko 19.30 časova da preuzme bebu i dežurnu lekarsku ekipu, koja se nalazila na heliodromu u toj kasarni. Dežurna helikopterska posada u sastavu major Omer Mehić, kopilot kapetan Milovan Đukarić i dva avio-mehaničara, stigli su u Rašku posle nešto više od pola sata leta, primili su dva lekara i ugroženu bebu i poleteli ka Beogradu.

Vremenski uslovi prilikom povratka bili su u redu, sve do prilaza Beogradu, kada se kod Mladenovca vreme pokvarilo. Spominjala se magla, niska oblačnost. Pilot Omer Mehić tokom leta pokušao je da zbog složenih meteo uslova dva puta sleti na heliodrom kod VMA, ali nije uspeo. Treći pokušaj sletanja ovaj put na aerodrom Nikola Tesla je bio koban.

U transkriptima telefonskih razgovora koje je objavila vojska posle pritiska javnosti između vojnih oficira za vreme leta i pilota Omera Mehića od 20 časova 13. marta, pa sve do ranih jutarnjih sati 14. marta, kada je prva porodica nastradale posade obaveštena o padu helikoptera i smrti najmilijih, zabeleženi su zanimljivi detalji.

Prvi razgovor odvija se između brigadnog generala Predraga Bandića tadašnjeg komandanta 204. vazduhoplovne brigade i pukovnika pilota Gordana Pavlovića tadašnjeg šefa operativnog dežurnog tima (ODT). U tom razgovoru general Bandić saopštava dežurnom pukovniku Pavloviću da po naređenju ministra odbrane helikopter Mi-17 poleće i da leti prema kasarni u Raškoj da preuzme dete koje je životno ugroženo, da ga prebaci do heliodroma VMA. U razgovoru generala Bandića i pukovnika Pavlovića koji je obavljen još nekoliko puta dogovaraju se oko sletanja na heliodrom VMA. Takođe, iz transkripta je evidentno da general Bandić saopštava da će ministar zdravlja Zlatibor Lončar sačekati sletanje helikoptera.

Policijski i vojni uviđaj izvršen je 14. marta 2015. u ranim jutarnjim satima. Ono što su slike nesreće koje su objavljene u medijima prikazivale video se trup helikoptera izvrnut na levi bok, a nekoliko metara dalje rep helikoptera.Svih pet elisa bile su isčupane prilikom dodira trupa letelice sa tlom. Požara nije bilo. Mesto pada letelice, kilometar od auto-puta i tri kilometra od aerodromske piste.

Posle pritiska medija Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane su odlučili da javno objave snimke razgovora posade helikoptera sa operativnim centrom , kao i razgovor operativnog centra i nadređenih.

Epilog ove afere koja je uzdrmala vojsku i politički vrh dobijena je sedam meseci posle pada helikoptera 23. oktobra 2015.

Tada je Vojni disciplinski sud doneo presude protiv dvojice generala za disciplinske prestupe, tako što im je zabranjeno napredovanje.

“General major Ranko Živak oglašen je krivim zbog disciplinskog prepusta propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete. Za isti presutp oglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja”.

Međutim, Viši vojni sud je 2016. godine ukinuo ovu presudu i postupak vratio na početak. Generali Živak i Bandić u drugostepenom postupku ukazali su na niz propusta u istrazi, kao i na misteriozan nestanak pojedinih dokaza, pre svega audio-zapisa i transkripata razgovora posade i njihovih pretpostavljenih. General Živak je penionisan juna 2018. kada je predao dužnost komandanta Ratnog vazduhoplovstva, dok je general Bandić sa mesta komandanta 204. vazduhoplovne brigade prebačen za šefa vojne misije Srbije pri NATO paktu, gde se nalazi i danas.

Ana Brnabić i Zlatibor Lončar stižu u Opštu bolnicu u Novom Pazaru Foto: Ana Lalić / Nova.rs

Nekoliko dana pre objavljivanja odluke Višeg vojnog suda, Više javno tužilaštvo izjasnilo se da niko nije odgovoran za pad helikoptera i da istraga neće biti pokrenuta.

Tako je posle 15 meseci istrage stavljena tačka na slučaj helikopter, a pored krivične izostala je i politička odgovornost.

Ministar odbrane Bratislav Gašić smenjen je, ali ne zbog pada helikoptera već zbog seksističke izjave novinarki B92. Zlatibor Lončar je ostao na funkciji ministra zdravlja koju obavlja i dalje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar