Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je za sedam dana u kovid ambulantama u Beogradu pregledano 20.000 ljudi i poručio da u narednih deset dana ne treba praviti kontakte koji nisu neophodni, te je potrebno nositi masku i redovno prati ruke.

Lončar je rekao da više nema potrebe ulaziti u to da li su mere dobre ili loše jer se, kaže, verovatno nikada nećemo svi složiti oko bilo koje mere.

„Ako želite da pomognete zdravstvenim radnicima koji izgaraju, možete to da uradite ovako –da u narednih deset dana ne napravite nijedan kontakt koji nije neophodan, samo sa onima sa kojima ne možete drugačije da se čujete – telefonom ili preko video-poziva. Narednih 10 dana nemojte pravite kontakt, nosite masku, perite ruke, najviše ćete tako pomoći zdravstvenom sistemu, radnicima i svima koji se bore“, rekao je ministar zdravlja.

Prema njegovim rečima, postoje i oni građani koji misle da će prevariti sistem tako što će zakupiti kuću i u njoj okupiti 200-300 ljudi.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je danas u Kliničko-bolnički centar „Dragiša Mišović“ primljeno 59 pacijenata, a da bolnica na Zvezdari za jedan dan potroši kiseonika koliko u normalnim uslovima za mesec dana.

Govoreći o novim kovid bolnicama koje se grade, Lončar je rekao da će tamo raditi oko 2.500 medicinskih sestara, tehničara i lekara.

„Ako se vakcina pojavi u januaru ili februaru imaćemo svetlo na kraju tunela i biće mnogo lakše“, poručio je Lončar.