Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/ DUSKA STEFANOVIC/ nr

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se niškoj hali Čair, kao i u svim drugim privremenim bolnicama, gde se smeštaju oni sa blagim simptomima, ljudi testiraju po utvrđenim procedurama stučnjaka, a ne onda kada bi pacijenti to želeli.

Pitanje novinara bilo je u vezi informacije koju su dobili da je u hali Čair dvoje pacijenata započelo štrajk glađu, tražeći da se testairaju svi koji su na to stekli pravo, kao i da su drugi pacijenti nezadovoljni, jer nisu testirani kada je to, kako tvrde, trebalo i da se kasni sa testiranjem u Čairu. Lončar kaže da postoje lekarske ekipe koje su za njih zadužene i najmerodavnije da kažu kada će se neko testirati.

Pročitajte još:

„To ne odlučuje sam pacijenat, postoji tačno određeni faktori koji se gledaju i ko se i kada testira. Mi trenutno radimo više od 2.000 testova dnevno i nema nikakvih problema da se svi testiraju. Nama je upravo cilj da se kontrolono testiraju svi koji su u tim objektima kako bi bili što pre van bolnica ako su zdravi“.

Lončar je zamolio te pacijente za odgovornost i strpljenje i istakao da mora da se uradi sve što nalaže struka.

„Na te ucene i štrajkove u ovoj situaciji ne možemo da reagujemo, kao što bi možda reagovali u nekoj drugoj situaciji. Držaćemo se samo struke i pravila koja važe“, naveo je Loncar.

Direktor Infektivne klinike u KC Srbije Goran Stevanović je rekao da su komplikacije kod ove bolesti moguće i najčešće između 10. i 14. dana od početka simptoma.

Tako da kod svih osoba za koje se utvrdi da su pozitivne, prvo testiranje se sprovodi nakon 14. dana, objasnio je on.

„Ako je prvi test negavitan, sledeće testiranje se sprovodi u narednih 24 do 48 sati. U slučaju da je prvi test bio pozitivan, u narednih pet dana će se ponoviti sledeći test. Tako da tek kada imamo prvi negativan test, pristupa se ubrzanom testiranju od 24 do 48 sati“.

Kod pacijenata koji su bili lečeni bolnički zbog upale pluća i slično u zavisnosti od kliničce slike i boravka u bolnici, a zatim se leče u privremenim bolnicama, i vreme kada će se ponoviti testiranje za negativan test može da bude od nekoliko dana do desetak dana, u zavisnosti od otpusta, što se jasno definiše u otpusnoj listi, naveo je Stevanović.

Kaže da je cilj da lekari budu sigurni da će testiranje obaviti kada prestane opasnost i po samog pacijenta da ne nastanu koplikacija, a to je po prolasku 14 dana od početka simptoma, za najveći broj bolesnika.

Kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom to može potrajati i više nedelja, dodao je on

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar