Niš, crkva
Foto: Shutterstock/stoyanh

Obeležavanje praznika Pedesetnice, koji je poznat i kao Trojica, Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole, održano je danas u niškoj Sabornoj crkvi.

Pročitajte još:

Proslava praznika otpočela je arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop niški Arsenije, a završeno je litijom.

Veliki broj vernika je prošao niškim ulicama, kako bi litijom, a pre toga i Svetom liturgijom, proslavili Pedesetnicu – slavu Sabornog niškog hrama.

Litija je prošla ispred Sabornog hrama, a potom i ulicima grada, na čelu litije su bili učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ koji su nosili crkvena obeležja.

Povorci su se pridružili i članovi Niškog crkvenog pevačkog društva „Branko“, kao i članovi Hora „Nikolaj II“ iz Njujorka, koji je već u Nišu i koji učestvuje na sedmom Međunarodnom festivalu horske duhovne muzike „Muzički esikt“.

Vladika niški Arsenije se u svom govoru posebno zahvalio Vojnom orkestru Vojske Srbije koji je uveličao tu svečanost, Horu “Branko” koji učestvuje na svim svečanostima, kao i horistima koji su došli iz različitih krajeva sveta. Obeležavanje slave Sabornog hrama nastavlja se u 19.30 otvaranjem sedmog Međunarodnog festivala duhovne muzike „Muzički edikt“.

Sveta Trojica, Trojičin dan ili Pedesetnica je praznik koji se slavi pedesetog dana posle Uskrsa.

Na Pedesetnicu je sve sabrano – svet, vreme, istorija – i tada sve dobija svoj potpuni smisao, jer tim praznikom je počelo veliko i slavno vreme hrišćanske Crkve.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar