Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Obilne kiše izazvale su izlivanje potoka i reka. U 26 gradova i opština je vanredna situacija. Otklanjaju se posledice poplava. Posle balkanskog monsuna, danas i sutra predah od padavina. Goran Mihailović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže da će pljuskova biti do kraja meseca, ali ne tako intenzivnih i učestalih. Poručuje i da će leto biti toplo, ali ne kao prethodnih godina.

Prva polovina juna donela je ne samo učestale padavine već i probleme usled izlivanja reka i potoka. Što se tiče druge polovine meseca, Goran Mihailović poručuje da razloga za brigu nema s obzirom na to da su, kako ističe, i meteorološke i hidrološke prognoze u potpunosti ispratile padavine u maju i u prvoj polovini juna.

U prilog toj vesti, dodaje i da se očekuje da, krajem ove i početkom naredne sedmice, padavine do kraja meseca budu slabije i po intenzitetu i po učestalosti, piše RTS.

Zašto je kišni period trajao dugo, sa dan-dva predaha

Objašnjava da smo u ovoj situaciji imali jedan sinoptički razvoj, da se prosto vlažna nestabilna vazdušna masa zadržala iznad područja, ne samo naše zemlje nego šireg Balkanskog poluostrva, bez nekog značajnijeg dominantnog strujanja sa zapada koje bi prosto pomerilo, advektiralo tu masu dalje ka istoku.

„Tako da je ovakav razvoj sinoptičke situacije doprineo da imamo česte, intenzivne pljuskove obilne i onako vrlo lokalnog karaktera. Tako da, evo recimo, na osnovu podataka iz maja meseca koji su obrađeni, Loznica je imala 249 mm za ceo mesec, a u maju je recimo Veliko Gradište imalo svega 40 mm. Velika prostorna neujednačenost padavina je vidna“, ukazuje meteorolog.

Navodi i da dugoročna sezonska prognoza ukazuje da bi u toku leta srednja temperatura bila negde do plus jedan stepen iznad proseka uz padavine u granicama prosečnih vrednosti.

Da li će leto imati temperaturne rekorde

Međutim, kaže i i da nas u julu očekuje srednja temperatura između 27 i 29 stepeni uz 9 do 14 tropskih dana, odnosno onih dana s maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni.

„Dakle, leto bi bilo toplo, ne, veoma toplo kao što smo imali prethodne godine i svakako ne ekstremno kao što smo imali 2012. ili 2007. kada su zabeležene i apsolutne rekordne temperature od 44,9 stepeni u Smederevskoj Palanci“, poručuje meteorolog.

Početkom avgusta prošle godine oboreni su temperaturni rekordi. Mihajlović kaže da za sada nema naznaka ni u prognostičkom materijalu koji bi ukazivao da nas očekuju neke ekstremne temperature.

„Kao što sam pomenuo, navedena 2007. svakako se ne očekuje da bude ponovljena, tako da bi temperature bile negde u onim granicama koje smo možda ne samo navikli prethodnih godina, jer smo imali nešto toplije. Dakle jedno prosečno toplo leto, ali svakako suncobrane pre kišobrana“, zaključuje Mihajlović.

***

BONUS VIDEO: Apokaliptični prizori posle poplava: U dvorištima u okolini Šapca više od 70 centimetara vode, potop u Jagodini, Babušnici i Aleksandrovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar