Foto: Južne vesti/M. Mitić

Usled obilnih padavina u prethodna dva dana i štete koja je naneta izlivanjem reka na teritorijama Leskovca i Vlasotinca proglašena je vanredna situacija. Štabovi za vanredne situacije kažu da su poplavljeni domovi, podrumi, dvorišta, ali i poljoprivredna zemljišta.

Na celoj teritoriji grada Leskovca veliki problem predstavlja i izlivanje kanalizacije, pogotovo u selima Donje Sinkovce, Vinarce, Priboj, Zalužnje i Pečenjevce gde su poplavljeni i putevi. Prema rečima gradonačelnika Leskovca i komandanta Štaba za vanredne situacije Gorana Cvetanovića sve raspoložive ekipe su na terenu i trenutno stanje je stabilno.

„Ispumpavana je voda iz dvorišta, kuća, podruma. Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo su na terenu, nadamo se da će uskoro sve biti pod kontrolom“, rekao je Cvetanović.

Veliki problem napravilo je i izlivanje Tulovske reke kod sela Zloćudovo, Nomanica, Guberevac i Bunibrod, a magistralni put Leskovac – Vlasotince bio je na kratko blokiran.

Poteškoće sa poplavama ima i u selima Rudare, Veliko Trnjane, Presečina gde su trenutno radi na uklanjanju štete koja je načinjena. Dve osobe iz sela Bunibrod i Guberavac su evakuisane iz svojih domova i sada su na sigurnom.

Obilne padavine napravile su probleme i u samom Leskovcu, pogotovo u naselju Stara stočna pijaca i Ulici Nikole Pašića gde je došlo do izlivanja slivnika.

Ono što zabrinjava sve stanovnike Leskovca jeste porast reka, pogotovo Jablanice, Južne Morave i Veternice.

Vodostaj Vlasine stagnira, ali ipak proglašena vanredna situacija

Posle Bojnika i Leskovca vanredna situacija uvedena je i u Vlasotincu, gde je situacija najteža usled nestanka vode i struje. U selu Šišava poplavljena su 40 domaćinstva.

Vodostaj Vlasine trenutno stagnira, ali smo morali da uvedemo vanrednu situaciju, saopštio je predsednik opštine Vlasotince Bratisalav Petrović, kako bi angažovali dodatnu mehanizaciju i evakuisali ugrožene stanovnike.

„Uskoro će biti i formirana i Komisija za procenu štete na infrastrukturnim, stambenim, pomoćnim objektima kao i na poljoprivrednom zemljištu“,  rekao je Petrović.

Vode i dalje na celoj teritroriji Vlasotinca nema, dok je situacija sa strujom malo bolja jer su pojedina sela dobila struju nakon višečasovnog čekanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar