Milan Parezanović Foto: N1

"Sigurno ćemo u narednih desetak dana imati skok novozaraženih, deca su bila na raspustu, bilo je tu zimovanja i svega. Sada će doći do mešanja među decom i do širenja nove infekcije. Deca će prenositi svojim porodicama. Ona obole subklinički ili neklinički, ali prenesu infekciju na svoje starije. Zbog toga očekujemo porast novoobolelih“, objašnjava Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu.

Govoreći o periodu na proleće, on očekuje da će broj prokuženih biti dovoljno veliki da se smanji broj osetljive populacije, i u narednom mesecu trebalo bi da dođe do osetnog pada broja novoobolelih bolesnika.

„Do početka raspusta svaki drugi testirani bio je pozitivan, a onda je u sedmici iza nas taj procenat smanjen, pa je svaki četvrti bio zaražen. U bolnicama u gradovima centralne Srbije na kovid odeljenjima je između 30 i 40 osoba, mahom starije dobi. Još ima teških bolesnika čije se lečenje završava smrtnim ishodom. Mi i dalje gasimo požar“, kaže Parezanović, i najavljuje, sledi skok zaražavanja, ali očekuju se i hospitalizacije zbog postkovid simptoma.

Lekari upozoravaju da imaju sve više posla sa pacijentima koji se žale na postkovid simptome. Svaki deseti pacijent koji je bio zaražen koronavirusom ima ovaj sindrom, to pokazuju podaci zemalja članica Evropske unije, a na koje su se pozivali lekari. Prema ovoj računici u Srbiji će oko 190.000 ljudi imati zdravstvene posledice postkovida.

„Služba za plućne bolesti ima povećan broj pregleda osoba koje se javljaju zbog fibroze pluća. Evidentan i povećan broj plućnih tromboembolija, ali i na drugim organima. Internističkim službama se javljaju mlade osobe koje su imale blagu kliničku sliku, ali sada imaju hipertenzije, perikarditis, malaksalost, ubrzani rad srca i bol u grudima. Služba neurologije je primetila da se javljaju pacijenti sa cerebrovaskularnim problemima i trombozama“, kaže Parezanović.

Međutim, zbog recimo pregleda kod kardiologa koji se čeka dve ili tri nedelje, neki građani se odlučuju da preglede obave u privatnim klinikama. A ponude su najrazličitije. Postoje tzv. postkovid paketi koji koštaju i 1.000 evra.

BONUS VIDEO Lekari kao izborni aduti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare