Starija žena koja je doživela šlog i šest dana bila u komi, probudila se i otpuštena je na kućno lečenje, bez ikakvih posledica, zahvaljujući operaciji koju su uradili lekari Klinike za kardiohurgiju u Nišu prvi put u toj ustanovi, saopštio je direktor klinike Dragan Milić.

„Danas je sa naše Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš otpuštena na kućno lečenje pacijentkinja koja je operisana u akutnom ishemijskom cerebrovaskularnom inzultu (šlogu). Ovo je prva operacija te vrste na našoj klinici gde je urađena endarterektomija karotidne arterije 45 minuta od nastanka masivnog šloga. Nakon šest dana u komi pacijentkinja se probudila bez ikakvih neuroloških sekvela. Danas otisla kući svojoj porodici“, napisao je dr Milić na društvenoj mreži Fejsbuk.

To je bio, kako je naveo, još jedan značajan iskorak u stručnom smislu za tu kliniku i UKC Niš.

„Ponosan na dr Nenada Ilića i njegov tim hirurga koji su izveli ovu operaciju, na naše anesteziologe i sestre u intenzivnoj nezi koji su u postoperativnom periodu vodili računa i brinuli da težak i zahtevan oporavak bude ovako uspešan i brz“, dodao je direktor klinike.

Pročitajte još:

Podsetimo, lekari niške Kardiohirurgije postali su poznati kada su eliminisali liste čekanja na svojoj klinici. Direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić saopštio je početkom aprila da su zaposleni na toj klinici uspeli, posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, da eliminišu liste čekanja tako da ni jedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu ubuduće ne čeka operaciju duže od pet do 15 dana.

Međutim, podvig niških lekara je osim na oduševljenje javnosti i građana, naišao na kritike nadležne ministarke i direktora UKC Niš, koji su navodili da je eliminisanje liste čekanje „dikutabilno“.

„Mi smo u Nišu doživeli jedno podsećanje – ministarka je rekla da smo mali, beznačajni i da treba da ćutimo. Jer smo se drznuli da tražimo institut u Nišu“, izjavio je za N1 dr Dragan Milić o reakcijama Beograda na eliminisanje liste čekanja.

BONUS VIDEO: Dan sa niškim lekarima i sestrama koji operišu i vikendom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar