Foto: Shutterstock

U želji da se ulepšaju mnogi bivaju unakaženi. Različite tretmane za podmlađivanje i estetske intervencije sebi daju za pravo da rade oni koji nemaju nimalo stručnosti, bez trunke svesti da nekoga dovode u opasnost. Poslednji slučaj koji je podigao javnost na noge je "hirurg" od 23 godine čija ordinacija je neometano radila u centru Beograda čak pet godina. Još jedna slabost države i sistema, još jedan dokaz da ne umeju da nas zaštite. Zato smo mi rešili da vas upozorimo na neke stvari koje mogu da ukažu na to da imate posla sa estetskim "mesarom", a ne hirurgom.

Prvo što bi trebalo da osvestimo je to da za školovanje estetskog hirurga, u najboljem slučaju, treba čak 11 godina. Šest godina osnovnih studija i pet godina specijalizacije. Lako je zaključiti da neko ko ima samo 23 godine nikako nije mogao da stekne tu diplomu. Priznanja koja neko okači na svoj zid, ne moraju da znače pravo iskustvo i vašu bezbednost.

Kako biste zaštitili sebe, pošto očigledno na sistem i državu ne možemo da računamo, možete i da odete na sajt Lekarske komore Srbije gde postoji spisak licenciranih lekara, pa i na taj način proverite kome se prepuštate u ruke.

„Svako nadrilekarstvo je kažnjivo i mi se zaista zalažemo da se takve stavri sankcionišu“, poručuje za Nova.rs direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

Ono što u praksi predstavlja problem je činjenica da se mnogi kozmetički saloni bave intervencijama kojima ne bi smeli da se bave. Prijavljeni su kao saloni, a zapravo funkcinišu i reklamiraju se kao ordinacije. Oni nude brojne tretmane za koje nisu dovoljno stručno osposbljeni.

Kozmetički saloni nisu ingerencija Zdravstvene inspekcije, objasnili su nam u toj instituciji. Ipak, možete da im prijavite ukoliko imate saznanja da se neko igra doktora.

„Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja nije nadležna za nadzor u kozmetičkim salonima, već u organizovanim oblicima obavljanja zdravstven delatnosti. Međutim, ukoliko na bilo koji način ima saznanja da se u kozmetičkom salonu ili drugom obliku organizovanja izvan zdravstva, pružaju zdravstvene usluge (dakle i metode „antiage“ medicine), ovlašćeno vrši inspekcijski nadzor i, u skladu sa utvrđenim stanjem, preduzima propisane mere prema nadziranom subjektu, koji se, u smislu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o inspekcijskom nadzoru, smatra neregistrovanim“, navode iz Zdravstvene inspekcije.

Oprema

Foto:Zoran Lončarević

Kako biste prepoznali prevaranta, predstavljamo vam i spisak opreme koja prema pravilniku mora da postoji ukoliko se neko bavi plastičnom i rekonstruktivnom hirurgijom.

a) Prijemna ordinacija – oprema za ordinaciju u neurologiji
b) Operaciona sala (pored opreme za operacionu salu u opštoj hirurgiji opšte bolnice):

1. Aparat za dijatermiju monopolarni

2. Aparat za dijatermiju bipolarni

3. Dermatom sa derma braderom 4. Kada sa liftom (za opekotine)

5. Aspirator operacionog polja

6. Rendgen aparat portabilni

7. Mikroskop operacioni

8. Lupa naočari

9. Izvor hladnog svetla

10. Elektrostimulator nerava

11. Reflektor na stativu

12. Autoklav

13. Sistem šinski za pridržavanje ekstremiteta za operacionu salu za opekotine

14. Sto operacioni sa daljinskim komandovanjem pozicije i preklapanja

15. Kolica sa pokretnom trakom za prenošenje pacijenata

16. Dermatom električni sa nastavcima

v) Intezivna nega i terapija:

1. Respirator

2. Aparat za sukciju i drenažu

3. Oprema za endotrahealnu intubaciju

4. Pumpe infuzione

5. Elektrokardiograf trokanalni

6. Pumpa infuziona

7. Ultrazvučni aparat Dopler sa sondom za identifikaciju krvnih sudova portabilni (za intenzivnu
negu)

8. Krevet za negu opečenih

9. Šator kiseonički

10. Aparat za respiratornu potporu, inhalacionu i oksigeno terapiju

11. Gasni analizator

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare