Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstcok

Poslednjih dana mnogo se prašine podiglo oko informacije da se na nove pasoše čeka i po mesec dana, da su redovi ogromni i da se valja naoružati strpljenjem ukoliko morate da produžite ovaj dokument ili izvadite novi.

Reporter Nova.rs otišao je u jedan od beogradskih SUP-ova kako bi se iz prve ruke uverio da li su ove informacije tačne.

I odmah da razjasnimo: to nema blage veze s istinom. Red na Obilićevom vencu, gde je nekad bila podružnica Mts-a, a u njemu dvoje-troje ljudi. Kad prođete taj prvi prsten, za šta vam ne treba više od 10 minuta, ulazite u prostoriju 5 sa 5 u kojoj takođe nema gužve. I tu se na prijem čeka par minuta.

Konačno, ulazimo u dobro poznatu prostoriju gde se, osim obrade podataka, fotografiše osoba koja vadi novi pasoš.

PROČITAJTE JOŠ:

Ne znam otkud ta informacija da ima redova„, prvo je što, uz visoko podignute obrve iznenađenja, čujemo od ljubazne službenice s one strane šaltera.

„Nikad redova nije ni bilo. Sve se odvija kao i inače, dođeš, predaš zahtev i za 5 do 7 dana sve gotovo“, nastavlja službenica.

Kome je onda u interesu da plasira te informacije, glumimo začuđenost.

„Ah, ko to može znati. Uglavnom, evo vaš primer: koliko nam je bilo potrebno? Sačekali ste desetak minuta, uplatili taksu, slikali smo dete i u subotu dolazite po pasoš„, poentira ubedljivo naša sagovornica.

I tako i bi. Sve je očas posla bilo gotovo. Nikakva nervoza, nikakvo čekanje, ljubazni službenici i potvrda s kojom za 5 dana od podnošenja molbe podižete novi pasoš.

Podsetimo, Večernje novosti prenele su sredinom maja informaciju da je epidemija koronavirusa napravila haos i tzv. „usko grlo“ na šalterima MUP Srbije, gde je navodno vladala ogromna gužva za izdavanje novih isprava. Veliki broj građana, koji su za dokumenta aplicirali preko portala e-Uprava, zavisno od mesta prebivališta, dobili su termin tek sledećeg meseca, a nije malo ni onih koji čekaju šalterski raspored za jul, prenele su Novosti.

Ovo, uverili smo se na licu mesta, prosto nije tačno.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar