Foto:Goran Srdanov /Nova.rs

Kula Beograd - simbol aktuelne vlastii koji nam se nameće kao novi simbol prestonice. 168 metara visoka staklena skalamerija, za neke veličanstvena, ali svakako potpuno suprotna onome što Beograd jeste, ili je barem bio. Naša prestonica je uvek bila prirodna lepotica, a ne neka veštačka, laserska, izvitoperena i bizarna tvorevina.

Iz nedelje u nedelju sa kule Beograd zaslepljuju nas versko-laserski spektakli i blještave poruke, poput> „Srećno Badnje veče“. I Sveti Sava nas je juče, na svoj Dan, pozdravio sa kule i zablještao u natprirodnoj veličini. Ni Las Vegas se toga ne bi setio.

U rang svetitelja i božanstva digli smo i Noleta, pa su sa kule bljesnule i poruke „Nole, vrati se kući“ i „Ti si ponos Srbije“.

Pravi simbol Beograda nekada je bio Avalski toranj, kada stižemo sa putovanja kada njega vidimo znamo da je kuća blizu, da je Beograd tu. Ovaj novi samoproklamovani simbol Beograda više liči na oglasnu tablu za laserski kičeraj.

„Bila sam u Las Vegasu, mesto koje je napravljeno u pustinji, za one koji žele da se bogate. Postepeno je to postalo ozloglašeno i za vrlo opasne radnje. Plašim se da bi Beograd na vodi upravo to mogao da postane, ako na ovaj način budu reklamirali taj deo grada“, kaže za Nova.rs istoričarka umetnosti Irina Subotić.

Nju Beograd na vodi i nova kula podsećaju na cirkus.

„Podseća me na one koji nemaju drugom kulturom da se hvale sem reklamama. Podseća na reklamiranje strasti za koje bi bilo bolje da se sačuvaju. Podseća na neukus i ne znanje na banalnost koja je opasna jer podriva najgore strasti kod ljudi“, ocenjuje Subotić.

Bonus video: Kula Beograd na vodi u čast Novaka Đokovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare