Kuba
Foto: REUTERS/Stringer

Nekoliko Kubanaca, koji žive u Srbiji, okupilo se danas ispred ambasade Kube, kako bi iskazali podršku svom narodu na Kubi, koji od 11. jula protestuje, nezadovoljan ekonomskim situacijom i suočen sa velikim nestašicama.

Njih nekoliko je nosilo transparente „Sloboda za Kubu“ i „Oslobodimo Kubu od političkih pritisaka“. Organizator protesta, Huan de Dios, kaže da žele da pokažu podršku onima koji su izašli na ulice na Kubi.

„Svih ovih godina Kubanci imaju iste probleme, ne možemo da se obratimo vladi, mi smo bez prava. Ne spavamo već par dana, saznajemo preko interneta šta se dešava. Nema mnogo Kubanaca u Srbiji, možda oko 200-250, mnogi nisu u mogućnosti da dođu, a neki se boje“, rekao je organizator protesta za N1.

Dodao je da im iz ambasade kažu da su strani plaćenici i provokatori, iako su, kako je rekao, sve prijavili na vreme.

Inače, protesti na Kubi su izbili tokom najveće ekonomske krize u toj zemlji od pada Sovjetskog Saveza i rekordnog rasta epidemije koronavirusa. Ljudi su nezadovoljni zbog nestašice osnovne robe, ograničavanja građanskih sloboda i načina na koji vlast rešava problem epidemije.

Podršku Kubancima na Kubi iskazali su i Kubanci na ulicama većih gradova širom sveta.

Bonus video – Protesti u Beogradu u julu 2020. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar