Foto: Nova.rs

Beogradski centar za ljudska prava kritikovao je građane Deliblata kod Kovina koji su protestovali protiv najave Komesarijata za izbeglice i migracije da grupu migranata smešti u školsko-rekreativni centar Čardak, u paviljonskom kompleksu, u okviru Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara.

Beogradski centar u saopštenju konstatuje da se protest meštana dešava u sred pandemije koronavirusa i u trenucima kada je preko potrebna solidarnost i ocenjuje da takvo ponašanje pokazuje visok stepen ksenofobije, netolerancije i diskriminacije u našem društvu, navodeći da tražioci azila i migrant predstavljaju jednu od najugroženijih društvenih grupa u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Centra koje je dostavljeno medijima, reakcija nadležnih državnih organa, koja je po njihovom mišljenju izostala, morala je da bude brza i efikasna, naročito zbog činjenice da se usled pandemije koronavirusa Srbija nalazi u vanrednom stanju koje ograničava slobodu kretanja i okupljanja zbog ugrožavanje zdravlja stanovništva.

Beogradski centar za ljudska prava pozvao je nadležne državne organe da se oglase povodom celokupnog slučaja i apelovao je na celo društvo da u teškoj situaciji pokaže visok stepen solidarnosti i humanosti, kako međusobno, tako i prema tražiocima azila i migrantima.

U saopštenju podsećaju da Ustav Srbije štiti osnovna ljudska prava i u vanrednom stanju, pa se, kako kažu, nadaju da se protesti neće ponavljati ili da će u suprotnom odgovor države ići u smeru zaštite zagrantovanih prava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram