Kante sa farbom, poluomalterisani zidovi, buđ na plafonima, rasuto đubre, stare kutije, pa čak i sanitarije za toalet, razbacane su po prostorijama zgrade, od prvog do trećeg sprata Zdravstvenog centra Doma zdravlja Vračar u Ulici Kneginje Zorke 15, gde su radovi su u toku, što se jasno vidi na fotografijama i snimcima, koje je portalu Nova.rs poslao čitalac, kada je posetio ovu ustanovu, nadajući se da će danas tamo zateći Dnevnu bolnicu za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić”. Na pomenutoj adresi je, prema najavama Ministarstva zdravlja, 8. septembra trebalo da bude useljena Dnevna bolnica iz Paunove, ali prostorije još nisu ni blizu spremne da prime osoblje i sve pacijente.

Više od mesec dana pacijenti ove bolnice čekaju prelezak u novu zgradu, koja nimalo ne odgovara sistemu rada i vrstama terapija koje su lekari u ovoj ustanovi primenjivali, a koji su doveli do zapaženih rezultata. Naime, metode lečenja podrazumevaju specifičan ambijent sa dvorištem, zelenilom, većim prostorom za brojne radne akcije, koje su bile deo terapeutskog programa, a kojih u DZ Vračar – nema.

Foto: Nova.rs

“Nema još ništa od preseljenja, ne dobijamo nikakve informacije. Pacijenti čekaju, nadaju se da će se konačno i to rešiti. Oni i dalje, koliko znam, ništa nisu zvanično potpisali, a sele bolnicu. Prosto ne razumem zašto smo izbačeni iz Paunove, kad prostorije u Domu zdravlja Vračar takođe nemaju uslova za lečenje i potrebno im je renoviranje, koje je moglo biti sprovedeno i u Paunovoj, na isti način, a da nas ne pomeraju”, kaže za Nova.rs Dejan Đoković (46), elektroinženjer, koji se pre 17 godina, zbog patološkog kockanja, prijavio na lečenje u ovu ustanovu, a danas radi u školi, bavi se prevencijom vršnjačkog nasilja i vodi zdrav i normalan život sa svojom suprugom i njihovo troje dece.

Foto: Nova.rs

“Informacija da smo izgubili zgradu stigla je neočekivano, završili smo na ulici preko noći. Strašno je demotivišuće za pacijente, koji su tek počeli sa terapijom, da naglo ostanu bez ovog načina lečenja. Neki su taman uspostavili odnos sa terapeutom, a onda su ih ovako prekinuli. Model ‘grupna porodična sistemska terapija’, koji se primenjuje u bolnici ‘Branko Gačić’ je fenomenalan, a i naši i strani lekari, i ko god se razume u tu materiju, se oduševljavaju ovom metodom, iako naglašavaju da nema izlečenja, već samo zalečenja. Iz ministarstva i Grada su nam nudili da pređemo u Palmotićevu, ali tamo se ovaj model ne koristi. ‘Branko Gačić’ je zato izdvojeno odeljenje. Velika je mogućnost da će sada mnogi od ljudi odustati od lečenja, jer zavisnici samo čekaju izgovor da se vrate prethodnom životu”, objašnjava Dejan.

Foto: Nova.rs

Podsetimo, u petak, 1. septembra, istekao je obećani rok za završetak rekonstrukcije Zdravstvenog centra u DZ Vračar i privremenog preseljenja Dnevne bolnice. Rok je međutim pomeren na 8. septembar.

Pročitajte još:

„Rok je samo navodno pomeren za 8. septembar zbog nezavršenih radova. Podsećamo da je danas 45 dana, kako je Dnevna bolnica u Paunovoj zatvorena po uručenom Rešenju građevinske inspekcije, a pacijenti i njihove porodice ostavljeni su bez adekvatne medicinske pomoći ili bilo kakve privremene ili trajne alternative, na koju imaju ustavno i zakonsko pravo”, kažu iz Inicijative pacijenata „Paunove“.

Foto: Nova.rs

Ostaje nejasno zašto gradska vlast i Ministarstvo zdravlja nisu renovirali zgradu u Paunovoj ulici, u kojoj su pacijenti do sada lečeni, na koju su navikli i gde imaju uslove za specifične terapije, koje lekari ovde primenjuju.

Foto: Nova.rs

“Mogli su da nas ostave u tim prostorjiama dok ne pripreme nove, ali na kraju nam nije jasno zašto nisu renovirali i sredili Paunovu, kad tvrde da je neuslovna, a sređuju prostorije u DZ Vračar, koje su ruinirane i biće neophodno još mnogo vremena da se dovedu u stanje tako da mogu da prime pacijente. Ono tamo je sve u haosu, zgrada je stara i raspada se. Radovi su u toku, ali to sve jako sporo ide, a pacijenti, koji su vrlo osetljivi, čekaju, a nada da će ipak biti vraćeni u Paunovu, i dalje ne umire”, kaže za Nova.rs jedan od pacijenata ove ustanove, koji nam je poslao fotografije i snimke prostorija koje su u pripremi, a koje su do danas trebale biti spremne za useljenje ove bolnice.

Foto: Nova.rs

Slomljeno staklo, kreč, dotrajale cevi, vlaga iz zidova, buđ i otpad, i dalje “krase” prostorije koje se spremaju za novu bolnicu.

Foto: Nova.rs

“Ne znamo kad će bolnica biti useljena, svakako neće još neko vreme, a biće na jednom od spratova. Ni o čemu nas ne obaveštavaju. Pitajte nadležne!”, rekla nam je jedna od medicinskih sestara kada smo pozvali Zdravstveni centar DZ Vračar.

Foto: Nova.rs

Kada smo pokušali da dođemo do informacija o preseljenju bolnice od nadležnih u Klinici za bolesti zavisnosti, naišli smo na još jedan zid.

Foto: Nova.rs

“Nisam u mogućnosti da komentarišem”, rekao nam je psihijatar prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti pri Institutu za mentalno zdravlje.

Foto: Nova.rs

Uporni borci, pacijenti bolnice, čiji lekari im spašavaju život, ne odustaju, a juče je održan i njihov šesti protest, u dvorištu ustanove, u Ulici Paunova 2, a peticiju “Odbrani zdravlje – Odbrani  Paunovu!“ je do sada potpisalo preko 2.700 ljudi. Sa protestima i peticijom pacijenti će nastaviti dok nadležni ne donesu rešenje sa kojim su saglasni. Oni traže na uvid plan i realizaciju aktivnosti rekonstrukcije prostora Zdravstvene stanice na Vračaru, a naglašavaju da nikakav ugovor i projektno rešenje, niti plan korišćenja nisu formalno i zvanično predočeni, niti sprovedeni.

Foto: Nova.rs

Podsećamo da su ovi, najosetljiviji pacijenti u Srbiji, koji se u okviru porodične terapije leče od alkoholizma, kockanja, psihoaktivnih supstanci, sedativa, ostali bez svoje bolnice, jer Grad Beograd nije odobrio rekonsturkciju zgrade u kojoj je bila Dnevna bolnica „Prim. dr Branko Gačić“ u Paunovoj ulici, u kojoj lekari, jedinstvenim terapijskim programom, spašavaju živote već 40 godina, a sa problemom su mesecima ranije bili upoznati i gradonačelnik Aleksandar Šapić i Ministarstvo zdravlja. Reč je naime o bolnici koja prima pacijente sa članovima porodice i leči kroz „terapiju u zajednici“, ali nakon što je Građevinska inspekcija zaključila da je zgrada neuslovna za rad, „preko noći“ je zabranila korišćenje ovih prostorija.

Foto: Nova.rs

Od nadležnih u Ministarstvu zdravlja i u Domu zdravlja Vračar, pokušali smo da saznamo zašto bolnica još nije preseljena i da li je poznat sledeći datum privremenog useljenja, ali odgovore nismo dobili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Podcast Život na srpskom – gošća Mirjana Martić Pantić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar