Foto: Nela Bunčić/Nova.rs

Srbija spada među zemlje sa najvećom nejednakošću u Evropi, u kojima su domaćinstva izuzetno opterećena troškovima stanovanja, i jedina je u regionu koja nije organizovala nijednu posebnu socijalnu meru prema najsiromašnijima za vreme prvog talasa korona krize, saopštila je A-11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava povodom 17. oktobra - Dana borbe protiv siromaštva.

Kako se navodi u saopštenju A-11 Inicijative za ekonomska i socijalna prava, sa tim podacima ulazi se u novu fazu ekonomske i zdravstvene krize prouzrokovane epidemijom koronavirusa.

„Teret krize u našoj zemlji platiće najsiromašniji među nama i to je odluka ove države. Da je to svesna odluka govori činjenica da Vlada Srbije, jedina u regionu, nije donela nijednu meru socijalne politike za zaštitu najugroženijih“, kazao je predstavnik te organizacije Danilo Ćurčić.

U saopštenju se navodi da je u zemljama u regionu bilo posebnih mera za zaštitu najranjivijih.

Dodaje se da podaci Svetske banke, koje citira i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, kažu da su Severna Makedonija, Albanija i Kosovo proširile obim korisnika socijalne pomoći tokom kovid krize, da je Makedonija za pet meseci produžila pravo na energetski dodatak.

„U BiH neke samouprave su dodeljivale pomoć socijalno ugroženima, na Kosovu je tri meseca isplaćivana pomoć za penzionere sa najnižim penzijama, za domaćinstva bez formalnih prihoda i za radnike koji su izgubili posao. Albanija je sa 300 evra dotirala radnike koji su ostali bez posla“, navodi se u saopštenju inicijative A-11.

Ta organizacija je podsetila da u Srbiji oko 15 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu, dok je u Sloveniji ta brojka četiri odsto, a u Hrvatskoj dva odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare