„Krizni štab da objasni kako se od 38 umrlih dolazi do 6“

Društvo 05. jul. 202022:52 > 23:0656 komentara
Podeli:
Milorad Ivanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Urednik BIRN-a Milorad Ivanović, upitao je večeras Krizni štab da objasni kako se od broja 38 umrlih od koronavirusa koje je pokazao Informacioni sistem "Batuta" došlo do broja 6, koliko je Krizni štab objavio na konferenciji za novinare.

Objašnjavajući šta je istina u broju umrlih koje je objavio BIRN, a koji je izazvao polemike u javnosti, Ivanović je u emisiji „Utisak nedelje“ naveo primer 12. aprila.

„Da bi epidemiolozi donosili prave odluke trebalo bi da imaju i prave podatke“, rekao je Ivanović i prikazao grafikon nastao na osnovu baze Informacionog sistema i zvaničnih podataka.

Podaci su ujednačeni i govore o šest, sedam, osam mrtvih preko dana, do 4. aprila podaci koje saopštava vlada i Informacioni sistem su uglavnom slični sa malom razlikom, ali od 4. aprila imamo nagli skok i razliku , kaže on.

„Kriva dostiže vrhunac 12. i 13. aprila kad imamo 23 mrtva od kovida, a nama se zvanično kaže 6“, rekao je Ivanović, navodeći da to piše u bazi kojoj su pristup imali svi članovi Kriznog štaba i ministar zdravlja.

Međutim, kada pogledamo drugi grafikon napravljen na istim tim podacima, da je 1.080 umrlih u kovid bolnicama, opet imamo do 4. aprila gotovo slične podatke, pa dramatičan skok 13. aprila kada imamo 38 mrtvih u kovid bolnicama.

„Informacioni sistem Batuta kaže da je 13. aprila umrlo 38 osoba, a nama se tog dana kaže da je umrlo šest“, objasnio je Ivanović.

On je istakao da ono što grafika pokazuje je da smo više od mesec dana dobijali lažne podatke na osnovu kojih su pravljene neke epidemiološke mere.

„Mi samo tražimo objašnjenje zašto je to urađeno i da da nam Krizni štab objasni kako se od broja 38 dolazi do broja 6“, rekao je Ivanović.

Komentari

Vaš komentar