Novinari Nova.rs donirali krv
Foto: Srđan Božinović

Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi rekla je za RTS da rezerve krvi trenutno ima za jedan dan i da su deficitarne sve krvne grupe. Rodićeva apelovala na sve koji mogu da daju krv kako ne bi morale da se odlažu neke operacije zbog nestašica.

Kao i ranijih godina i ovog leta rezerve krvi su na minimumu. Teško se podmiruju dnevne potrebe, pa često za neke intervencije porodica i prijatelji treba da obezbede krv. Zbog letovanja i godišnjih odmora, manje je i dobrovoljnih davalaca.

Ivana Rodić iz Instituta za tranfuziju krvi rekla je da rezerve krvi trenutno ima za jedan dan i da su deficitarne sve krvne grupe.

„Vrlo je teško obezbediti dovoljne rezerve krvi. U ovom trenutku raspolažemo sa jednodnevnim rezervama. Gotovo sve krvne su u deficitu. Dovoljno ima B+ i AB+. Krvne grupe A, 0+ i sve negativne grupe su značajno smanjene“, naglasila je Rodićeva.

Prema njenim rečima, optimalno bi bilo da na nedeljnom nivou ima oko 1.800 prikupljenih jedinica, minimalno oko 1.500, a poslednjih nedelja broj prikupljenih jedinica se kretao od 1.200 do 1.300, a prošle nedelje bilo je značajno smanjenje od 969 jedinica.

Istakla je da ukoliko nema dovoljno krvi da je veoma značajno pravilno upravljanje rezervama krvi, a ako se nastavi ista situacija moguće da dođe do odlaganja operacija.

„U svakoj situaciji mora da bude dovoljno krvi za hitne operacije. Situacija je slična u celoj Srbiji. Obično deficit kreće iz Beograda. Poziv da se da krv, važi za teritoriju cele Srbije“, napomenula je Rodićeva.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetila je da su ekipe stalno na terenu i da stalno imaju akcije u kojima građani mogu da daju krv, a o svim akcijama se mogu obavestiti na sajtu transfuzije krvi. Kaže da svi oni koji su preležali kovid i imali blaži oblik mogu da daju krv posle dve nedelje, a u zavisnosti od težine oblika taj period se može produžiti i na šest meseci.

„Epidemiološka situacija nam ne ide na ruku. Podrazumeva se izolacija ne samo onih koji su se zarazili, već i članova njihovih porodica, što je dovelo do manje raspoloživih građana koji mogu da daju krv“, rekla je Rodićeva.

Napominje da treba popiti dovoljno vode i pre davanja krvi, ali i posle davanja i da se izbegava sunce. Dodala je da muškarci mogu da daju krv na tri mesece, da ima od 18 do 65 godina i da je zdrav. Žene ne mogu dati krv ako su trudne i ako imaju ciklus.

Još jednom je apelovala na sve da daju krv.

Bonus video: Krv iz frižidera koja može da nam sačuva život


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar