Foto: Promo

Dobitnik prve nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo za 2022. godinu je istraživački tim KRIK-a za serijal tekstova o kriminalnom klanu Darka Šarića. Ove godine žiri je odlučio da umesto tri nagrade dodeli pet, a to su obrazložili činjenicom da je to bilo neophodno zbog ujednačenog kvaliteta istraživačkih priča.

Tako drugo mesto dele tim CINS-a za seriju tekstova o finansiranju političkih partija i novinarka Jelena Zorić za tekstove koji otkrivaju slučaj zloupotrebe u zdravstvu, odnosno o lekarima koji su upisivali lažne dijagnoze.

Treću nagradu dele novinar NIN-a Vuk Cvijić i istraživački tim CINS-a i BIRN-a za serijal priča o trgovini oružjem.

PROČITAJTE JOŠ

Ove godine odluku o nagrađenim pričama dodelio je žiri u čijem sastavu su bili Saša Leković, novinarka Tamara Skrozza i Snježana Milivojević profesorka FPN-a.

U Ime žirija, profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević rekla je da je zadatak bio težak, jer su od 17 prijavljenih, sa četrdesetak tekstova, skoro svi mogli da budu nagrađeni.

„Glavni utisak žirija je hrabrost, upornost, istrajnost i profesionalnost, koji nas hrabre da je u Srbiji novinarstvo u rukama pravih novinara“, naglasila je Milivojević.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar