Foto: Shutterstock/D2M Photo

Fond za inovacionu delatnost dodelio je 5,1 miliona dinara (više od 43 hiljade evra) firmi Slavka Karića, bivšeg direktora jednog od sektora Instituta "Vinča" koji je hapšen zbog primanja mita, dok se Karić nalazi pod istragom tužilaštva, njegova firma treba da iskoristi ovaj novac da proizvede ozonizatore – aparate za dezinfekciju i njima steriliše državne objekte, piše Krik.

U februaru 2019. policija je uhapsila Slavka Karića, direktora Centra operative Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, zbog sumnje da je sa kolegom uzeo 4.000 evra mita od zaposlenog u ovom institutu. Na snimku hapšenja vidi se inspektor kako broji novac koji je zaplenjen tom prilikom, piše Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Svega godinu dana kasnije, 27. marta, Karićeva firma „SKV Garant“ potpisala je ugovor sa državnim Fondom za inovacionu delatnost, koji vodi Ivan Rakonjac, da proizvede prenosive ozonizatore za dezinfekciju.

Karićeva firma je ovim aparatima već dezinfikovala Skupštinu Srbije kako bi se izbeglo širenje eventualne zaraze od koronavirusa u prostorijama ove institucije, piše na sajtu Fonda za inovacionu delatnost.

„Preduzeće će zahvaljujući Fondovim odobrenim sredstvima izraditi više od 20 ozonizatora, a u narednom periodu će vršiti ozonizaciju prostora javnih ustanova i ustanova od značaja za državu“, dalje se navodi na sajtu Fonda za inovacionu delatnost.

Država je za ovaj posao Karićevoj firmi isplatila 5,1 miliona dinara (više od 43 hiljade evra).

Konkurs na kome je ukupno dodeljeno 60 miliona dinara za 12 projekata inicirao je kabinet premijerke Ane Brnabić, kažu iz Fonda za KRIK, a pobednike je izabrala tročlana ekspertska komisija. Nju su činili jedan od bivših direktora međunarodne kompanije „Cisco systems“ Vladeta Marjanović, profesorka Univerziteta u Torontu Milica Radišić i kardiovaskularni hirurg i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Đorđe Radak.

Nikom od njih Karićevi problemi sa zakonom nisu zasmetali da mu dodele novac građana, piše Krik.