Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Organizacija Kreni-Promeni saopštila je danas da je, prema prvim procenama, više od 32.000 građana potpisalo narodnu inicijativu kojom traže trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora u Srbiji, navodeći da su potpisi skupljeni za 20 dana.

„Nacrt izmena Zakona o rudarstvu izradio je stručni tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, a ovim zakonom se uvodi trajna zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji čitave Srbije“, navodi se u saopštenju.

Ocenili su da su inicijatori te narodne inicijative, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Kreni-Promeni „ušli u istoriju“ kao predlagači prvog zakona koristeći institut narodne inicijative po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, a dodali su i da su potpisi prikupljeni za 20 dana iako je zakonski predviđen rok od 90 dana.

Očekuju da u novom sazivu Skupštine taj Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu bude usvojen i time bude stavljena tačka na dolazak Rio Tinta ili bilo koje druge rudarske kompanije u Srbiju.

BONUS VIDEO – Savo Manojlović: Imamo plan i ako se usvoji i ne usvoji narodna inicijativa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar