Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Inicijativa Kreni-Promeni saopštila je da je obavila konsultacije sa ekološkim organizacijama okupljenim oko Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i meštanima ugroženih područja, nakon čega je uvažen stav meštana da moratorijum na samo 20 godina za eksploataciju bora i litijuma izaziva zebnju i nesigurnost, kao i da će se ljudi seliti, a investitori zaobilaziti navedene krajeve.

„Dogovoreni su zajednički protesti koji će biti radikalizovani do raspuštanja Narodne skupštine. Tražimo da se usvoji poslednji zajednički zahtev – trajna zabrana na istraživanje i eksploataciju bora i litijuma na teritoriji cele Srbije“, navodi se u saopštenju.

Kako je najavljeno, naredni koraci radikalizacije biće objavljeni na zajedničkom protestu u Beogradu, u četvrtak, 3. februara ispred zgrade Predsedništva u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

„Tražimo da vlast uvaži argumente vodećih srpskih naučnika, koji jasno ukazuju da je iskopavanje bora i litijuma ekološki neodrživo, kao i da posluša sopstveni narod. Ukoliko je vlast zaista oterala Rio Tinto, isti zakonski tretman i zabrana mora važiti i za ostale kompanije i za druge delove Srbije“, navodi se u saopštenju.

 

****

BONUS VIDEO: Savo Manojlović ispred Vlade: Tražimo moratorijum na istraživanje litijuma

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare