Foto: M.A./ATAImages, Amir Hamzagić/Nova.rs

Nakon 12 godina od poslednjih velikih radova, kreće se u rekonstrukciju vile na Dedinju u kojoj živi patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Reč je zapravo o obnovi i dogradnji luksuznog objekta, koji služi kao rezidencija čelnog čoveka SPC. Građevinska dozvola je već izdata, a vrednost radova procenjuje se na 75,4 miliona dinara ili oko 650.000 evra.

Srpska pravoslavna crkva rekonstruiše svoje objekte širom Srbije, zida luksuzne stambene zgrade po Beogradu, a uskoro kreće i u obnovu zdanja na Dedinju koji je namenjen za boravak patrijarha Porfirija.

Reč je o vili u Užičkoj ulici, koja je decenijama bila oronula i napuštena, sve do 2012. kada se krenulo u njenu rekonstruciju.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Dvanaest godina kasnije ponovo se kreće u obnovu, a sudeći prema građevinskoj dozvoli, objekat će biti proširen.

Kako se navodi u dokumentaciji u koju smo imali uvid, SPC-u je odobreno izvođenje radova na dogradnji i rekonstrukciji postojećeg objekta. Radovima se, kako piše, formira “slobodnostojeći stambeni objekat ukupne površine od 874 kvadrata, od čega nadzemna površina iznosi 716 kvadratni metar”. U građevinskoj dozvoli dalje piše da će biti izgrađen pomoćni objekat u suterenu, odnosno garaža od 188 m2, te da će biti ukupno osam parking mesta.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Sudeći po zvaničnim podacima iz Katastra nepokretnosti, postojeća vila ima 676 kvadrata korisne površine, a zemljište na kom se nalazi 2.940 kvadratnih metara.

Ideju o prvoj obnovi dao patrijarh Pavle

Rezidencija srpskog patrijarha nalazi se u neposrednoj blizini američke ambasade, u elitnom delu Beograda.

Kako su mediji pisali, izgrađena je tridesetih godina prošlog veka,a posle Drugog svetskog rata to zdanje oduzele su vlasti. Neko vreme tu je stanovao hrvatski i jugoslovenski političar Andrija Hebrang, a od poglavara SPC tu su živeli patrijarsi Gavrilo (Dožić), Vikentije (Prodanov) i German (Đorić).

Decenijama je sadašnja rezidencija Porfirija bila zapuštena, a navodno je ideju o obnovi dao patrijarh Pavle. Mediji su pisali da ju je posetio nekoliko puta, ali da nikada nije živeo u Užičkoj, iako je u vreme kada je on bio na čelu SPC to zdanje promenilo namenu.

Investitor luksuznih stanova

Srpska pravoslavna crkva je inače ušla u ozbiljan biznis sa stanogradnjom. Prvo je sazidala luksuzno stambeno – poslovni objekat na Novom Beogradum a nedavno je završen kompleks u strogom centru grada.

Reč je o zgradama koje sa Crkvom zidaju još dve privatne firme “Krug” i “Tupanjac – Dedić investicije”, kao i osam fizičkih lica. Taj kompleks, prema dokumentaciji, ima 107 stambenih jedinica, 11 poslovnih, kao i tri podzemne etaže sa 148 parking mesta, a ukupna bruto površina iznosi 23.889 kvadrata.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U toku su radovi i na stambenom objektu na Senjaku, koji će imati samo šest stanova. Naime, reč je o “slobodnostojećem stambenom objektu” u Drinićkoj ulici, u kojoj je kvadrat prošle godine dostigao maksimalnu cenu od oko 13.000 evra i bio najskuplji u Beogradu.

BONUS VIDEO „SPC drugima gradi luksuzne domove, a njeni domovi se grade novcem svih nas“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare