Foto: Nova.rs

"Vodovod nikada nije bio pozitivan milion evra. Morate da pravite razliku između dobiti koja se prikazuje i operativnog novca koji vam stoji na računu i služi za plaćanje svih troškova koje imate. Nismo mi bili pozitivni milion evra da bi ga podelili sa osnivačem."

Ovako je Aleksandar Protić, direktor JKP „Vodovod“ iz Kraljeva odgovorio na pisanje Nova.rs o tome da za dve godine iz pozitivnog salda, ovo komunalno preduzeće sada duguje.

Koliko Vodovod u ovom trenutku duguje?

„Zavisi po kom osnovu. KFW kredit je podignut 2012. godine. Vodovod to plaća iz sopstvenih sredstava. Još dve godine nam ostaje da ga otplaćujemo. Mi smo likvidna firma koja ne duguje ništa van granice valute dobavljačima, ali i zaposlenima“, rekao je direktor Vodovoda.

JKP „Vodovod“ iz Kraljeva ima zaposlenih 256 radnika na neodređeno vreme, a kako objašnjavaju iz ove firme, sistematizacija radnih mesta predviđa zapošljavanje 313 radnika.

„Trećina radnika od ukupnog broja je angažovana na održavanju vodovodne i kanalizacione mreže. I takvi radnici nam uvek trebaju. Samo poslednjeg vikenda smo imali dvadesetak intervencija. Radimo po principu hitne pomoći, a pucanje cevi podrazumeva i pokretanje radnih mašina“, rekao je direktor ovog komunalnog preduzeća iz Kraljeva.

Protić kaže da je ove godine iz firme otišlo osmoro radnika otišlo po raznim osnovama, a zaposleno je samo šestoro radnika.

„Tržište rada je otvoreno. Ne možete recimo da zadržite vozača, ako njemu Koridori ponude platu hiljadu evra“, objašnjava direktor JKP „Vodovod“.

Na naše pitanje, kako je moguće da pre dve godine na računu firme bude milion evra, a sada oko 500.000 evra u dugu, Protić kaže da je poslovna tajna koliko novca imaju na računu.

„Minus od 40 miliona dinara koji je iskazan u 2021. godini, prouzrokovan je nalogom DRI da morate da vodite trošak otpremnina jubilarnih nagrada za odlazak u penziju za svakog od naših radnika. Sada se vodi za svakog radnika pojedinačno“, dodaje Protić.

On kaže da se „Vodovodu“ za utrošenu vodu u ovom trenutku duguje čak 250 miliona dinara.

„Građani ne plaćaju vodu. Naplata u Vodovodu je na godišnjem nivou oko 50 odsto. Veliki je dug. Preduzećemo sve što je u našoj moći. Mehanizam isključenja vode je jako komplikovan, ali moguć. Morate da isključite korisnika na javnoj površini, a znate kako je to kod nas uređeno. Ne možete da isključite stambenu zgradu, a da bi se dovela u nivo individualnog potrošača potrebno je između tri i pet miliona dinara“, napominje direktor „Vodovoda“.

Protić kaže da voda u Kraljevu posle poskupljenja neće biti najskuplja.

Najjeftinija voda je u Raški, Prijepolju, Blacu… A Kraljevo je na 20. mestu od 52 dinara neto po kubiku.

Srećko Nestorović, izvršni direktor JKP „Vodovod“ kaže da recimo cena vode u Čačaku i Kraljevu ne može da se poredi.

„Njima je jeftinija jer sa Rzava gravitaciono stiže do potrošača u Čačku. Kod nas je drugačije. Imamo nekoliko izvorišta sa kojkih snabdevamo Kraljevo. Recimo u Žičkom polju je instaliurana snaga od 1MGW snage. A to traži mnogo struje, koja je u poslednjem periodu poskupela“, rekao je Nestorović.

Dejan Pavlović, predsednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata u Vodovodu, kaže da su posle šest meseci teških pregovora, radnici uspeli da potpišu kolektivni ugovor sa JKP „Vodovod“.

BONUS VIDEO Direktor beogradskog Vodovoda: Umesto cveća uvrede

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar