Troje mladih Kragujevčana, danas je, uoči Bogojavljenja, zaplivalo u zaleđenom Šumaričkom jezeru.

Oni će sutra, uz pozdrav ‘‘Bog se javi‘‘ učestvovati u viteškom nadmetanju za Krst časni, a plivanjem na Krstovdan, kažu, tradicionalno pripremaju duh i telo za ulazak u osveštanu vodu. Na temperaturi jedva nešto iznad nule i u delu jezera, tek očišćenom od leda, zaplivali su Šaška, Mihajlo i Đorđe. Nije im prvi put, da u hladnu vodu ulaze u januaru, a na pitanje da li osećaju hladnoću, spremno odgovaraju ‘‘nema zime‘‘.

Troje mladih Kragujevčana koji su danas plivali na jezeru u Šumaricama Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ovi mladi ljudi, svoja tela očeličili su prethodnih godina na Bogojavljenskom plivanju, a najmlađa od njih, Saška Ivković, koja ima samo 12 godina, sutra će po drugi put plivati za Krst časni. Kaže da je to za nju velika čast i izazov, kao i da ima podršku roditelja.

„Kada jednom uđeš u vodu na Bogojavljenje, poželiš da to radiš svake godine. Odlazim u crkvu svake nedelje i znam koliko je ovaj praznik značajan u našoj veri“, priča Saška i odmah dodaje da se posle ulaska u vodu oseća ‘‘jako i hrabro‘‘.

Saška Ivković Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Njeno mišljenje dele Mihajlo Sarić (16) i Djorđe Jovičić (30) i navode da se nikada nisu razboleli posle zimskog plivanja.

„Na Bogojavljenje je voda blagoslovena i osećaj je neverovatan. Niko od nas ne dolazi na plivanje zbog takmičenja, ovo je izraz naše vere i nije važno ko će prvi doplivati do krsta‘‘, kaže Mihajlo, inače sportista, koji dobro zna kakve sve benefite ljudskom telu, donosi povremenao kupanje na ekstremno niskim temperaturama.

Troje mladih Kragujevčana koji su danas plivali na jezeru u Šumaricama Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Đorđe je veteran u zimskom plivanju, a za naš portal kaže da je mu je ovo treće ‘‘brčakanje‘‘ u 2022. godini. Svake zime pliva na otvorenim bazenima i jezeru, a prošle godine, priča on, zaplivao je i u Drini 2. januara, reci koja je i u najtoplijim letnjim mesecima oštra i hladna.

Troje mladih Kragujevčana koji su danas plivali na jezeru u Šumaricama, Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Do sada sam tri puta učestvovao na Bogojavljenskom plivanju i taj osećaj ne može rečima da se opiše. To mogu da shvate samo oni koji su plivali. Ne osećaš hladnoću, već neko olakšanje. Kao da si lakši 50 kilograma, dobiješ snagu i čini ti se da bi moggao da poletiš. Na Bogojavljenje, voda je posebna i smatram da bi svaki iskreni pravoslavac, bar jednom u životu trebalo da zagazi u tu osveštanu vodu“ rekao je Đorđe.

Ovi mladi Kragujevčani, svoju veru iskazuju molitvama i kupanjem na Bogojavljenje, a već nekoliko godina pripremaju se plivanjem na Krstovdan.

Troje mladih Kragujevčana koji su danas plivali na jezeru u Šumaricama Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ove godine podršku su dobili i od šestogodišnjeg Tadije, koji će sutra, kao apsolutno najmlađi učesnik u Kragujevcu, zaplivati sa ostalim vernicima. Njegova mama Jelena, ispričala je za naš portal da se Tadija raduje Bogojavljenskom plivanju, kao i da on „dobro zna šta to predstavlja“.

„Tadiju su, još kao bebu, monasi krstili u jednom manastiru na izvoru i mislim da to možda ima neke veze. Mi svake nedelje odlazimo u crkvu i on je pokazao veliku želju da na Bogojavljenje uđe u vodu. Kao verujućoj porodici, nama je ta njegova želja velika stvar i mi ćemo ga sutra dovesti na jezero“, rekla je Tadijina mama.

Na Bogojavljenskom plivanju za Krst časni, u Kragujevcu će sutra učestvovati 33 plivača, što simbolizuje
Hristove ovozemaljske godine.

Zaledeno jezero Šumarice Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tradicija plivanja, kao uspemna na prve hrišćane koji su primili veru, u Kragujevcu je obnovljena 2004. godine i od tada u ovoj manifestaciji učestuju po 33 vernika. Međutim, svake godine prijavi se višestruko veći broj potencijalnih učesnika, a imena plivača izvlače se javnim žrebom, pa mnogi od njih ne učestvuju. Ove godine oni su se usprotivili takvoj organizaciji i zahtevali da svim prijavljenim građanima bude dozvoljeno učešće.

Organizatori ove versko-sportske manifestacje iz Eparhije šumadijske i Gradske uprave, prihvatili su sugestiju i najavili su da će od naredne godine biti izmenjena pravila, te da će svima koji su izrazili želju, biti omogućeno da plivaju u osveštanoj vodi na Bogojavljenje.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović o moratorijumu i opstrukciji vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar