Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Studentska asocijacija Pravnog fakulteta u Kragujevcu zatražila je danas od rektora Univerziteta da se reši pitanje načina izvođenja nastave, broja potrebnih bodova i visine školarine u okolnostima epidemije koronavirusa.

Od rektora Univerziteta se traži da on i svi profesora stanu uz svoje studente i zauzmu „jasan i nedvosmislen stav“ o tim pitanjima.

U Studentskoj asocijacija Pravnog fakulteta smatraju ključnim da se smanji broj potrebnih bodova za upis naredne godine uz finansiranje iz budžeta sa 48 na 42. Traže i da ne postoji uslov u bodovima za upis sledeće studentske godine.

Studentska asocijacija Pravnog fakulteta je ocenila da uslovi u redovnim okolnostima ne mogu biti predviđeni i ove godine.

„Online nastava nije zamena za redovnu nastavu i nikako ne pruža studentima ono što pružaju predavanja na fakultetu. Ukoliko neko smatra da je online nastava ono što je i nastava koja se organizuje u amfiteatru, zbog čega uopšte profesori i drže predavanja i da li će ikada više predavanja na fakultetima biti organizovana ili će se sve svoditi na online nastavu“, navela je asocijacija.

Dodaje se da preporuke Ministarstva prosvete o smanjenju ispitne materije za 20 posto nisu prihvaćene od svih profesora, a ono što predstavlja još veći problem jeste da su kriterijumi kod pojedinih profesora još i veći.

„Ne možemo porediti redovnu studentsku godinu sa ovom ni po pitanju ispitnih rokova. Ispitni rokovi u redovnim godinama organizuju se tokom cele studentske godine, a ove godine svi rokovi su organizovani od maja do oktobra“, piše u saopštenju.

Navodi se i da ima i drugih problema koje je neophodno rešiti „u najkraćem roku“, a jedno od osnovnih pitanja je visina školarina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare