Foto: N1

Penzioneri - preduzetnici u Kragujevcu nezadovoljni su, jer, kako tvrde, država im nije pomogla tokom pandemije koronavirusa i vanrednog stanja prošle godine, za razliku od ostalih preduzetnika.

Radni vek je proveo i penziju dočekao kao nastavnik u kragujevačkim osnovnim školama. Mitar Živojinović je sada penzioner preduzetnik, a u 73- oj godini taksira da bi nadoknadio skromnu penziju od koje jedva preživljava.

„Sada se bavim taksi prevozom. Problem je nedostatak sredstava, mala penzija, niko ne priznaje to što radimo. Država nam nije ni tokom kovida ni kasnije pomogla bilo kako, finansijski, kao što je pomogla pevačima i ostalima. Očekujem da i nas uvrste da smo živi“, poručuje penzioner preduzetnik Mitar Živojinović.

Penzionisani policajac Dragan Lazović, sada preduzetnik-taksista, tvrdi da njegove kolege država diskriminiše, jer im nije dala što i ostalim preduzetnicima – tri puta po 30.000 dinara i dva puta po 18.000 dinara – pola minimalca. Lazović podseća da je, kao i ostali penzioneri, tokom vanrednog stanja bio zaključan u stanu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„To su ljudi koji imaju penzije od 17.000 do 30.000 dinara, koji su i kafedžije i taksisti. Oni su diskriminisani u odnosu na ostale ljude koji rade. Konkretno, radim ovaj posao 15 godina, toliko sam u penziji, 15 godina državi dajem sva davanja, sem socijalnog, to je nekih 2.000 dinara. Država sada kada jednom treba da pomogne nama , ona je to prekinula sa onom uredbom njihovom“, kaže penzioner-preduzetnik Dragan Lazović.

Bivši radnik fabrike automobila nema od čega da plati porez, jer ga je, kako kaže, država „lišila slobode“ tokom vanrednog stanja.

„Sa 16.000 penzije moje, zatvoren dva meseca od strane vlade, banku nisam dobio dok su u međuvremenu moje kolege radile za to vreme. Ja nemam od čega da platim porez sada“, rekao je penzioner preduzetnik Slobodan Stamenković.

Taksista Lazović ističe da je od predsednika i premijerke dobio odgovor da je sve prosleđeno na razmatranje Ministarstvu finansija. Minstarstvo Siniše Malog kratko je odgovorilo da su penzioneri preduzetnici izuzeti iz prošlogodišnje uredbe. Privredna komora Srbije nije odgovorila penzionerima.

Foto: N1

„Ukoliko se ovako nastavi, penzioneri će biti građani petog ili desetog reda. Mi planiramo da se okupimo svi, iz cele Srbije, svi penzioneri preduzetnici i da odemo pred Vladu Srbije ili pred Predsedništvo, tamo gde se donose sve odluke, da se i naše pitanje reši“, rekao je Lazović.

Penzioneri preduzetnici traže da budu uvršteni u uredbu kojom su ostali preduzetnici pomognuti finansijski od Vlade Srbije tokom kovid pandemije, jer uredno uplaćuju penzione doprinose, iako su u zasluženoj penziji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar