mutacija koronavirusa
Foto: Shutterstock

U kragujevačkoj kovid laboratoriji prema poslednjem preseku potvrđeno je još 26 novih slučajeva koronavirusa, od kojih je 17 iz Kragujevca, dok su ostali iz Šumadije, a po jedan iz Beograda i Velike Plane, saopšteno je iz Instituta za javno zdravllje.

Broj hospitalizovanih pacijenata u Kliničkom centru popeo se na 44, a sa težom kliničkom slikom je sedam pacijenata koji su na respiratoru.

Iako broj novootkrivenih covid pozivinih osoba svakodnevno raste, Krizni stab u Kragujevcu još nije zasedao.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Predrag Delić rekao je za naš portal da je broj novozaraženih počeo da raste od 5. juna, kada su ukinute zabrane okupljanja i je tada povećan epidemiološki rizik za širenje virusa, što se, kako je naveo, sada i dešava.

On je stava da bi trebalo pooštriti mere prevencije i da bi trebalo insistirati na tome da se maske i rukavice nose u zatvorenom prostoru.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Šumadiji je od početka pandemije registrovano ukupno 179 pozitivnih građana na koronavirus.

U Kragujevcu su 132 osobe pozitivne, Aranđelovac ima 18, Rača 12 pozitivnih, dok je u Topoli sedam građana sa Covidom.

U Batočini je virus potvrđen kod četiri osobe, a u Kniću i Lapovu, opštinama koje su tokom vanrednog stanja odolevale virusu, u poslednjih nedelju dana otkriveno je šet pozitivnih – pet u Kniću i jedan u Lapovu.

U kućnoj izolaciji u Šumadiji trenutno se nalaze 143 osobe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare