Foto: Nova.rs

Broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata u Kragujevcu u poslednje dve nedelje je u konstantnom porastu, a lekari primećuju i izmenjenu kliničku sliku, rečeno je danas na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) dr Predrag Sazdanović smatra da je Kragujevac zahvatio četvrti talas, koji je prema njegovoj oceni opasniji od prethodnih, jer je, kako navodi, manja masovnost, a više pacijenata na kiseoniku.

U kovid bolnicama UKC u Kragujevcu hospitalizovana su 224 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od kojih je gotovo trećina na terapiji kiseonikom u jedinicama intenzivne nege, rekao je direktor te ustanove.

On je naveo da je trenutno ‘’ogroman pritisak’’ na Infektivnu kliniku, u kojoj u poslednjih pet-šest dana lekari svakodnevno urade preko 100 pregleda, među kojima je veliki broj prvih pregleda kod novootkrivenih pacijenata, koji dalje zahtevaju hospitalno lečenje.

„Mi smo sada u četvrtom talasu pandemije. Naša predviđanja nisu nimalo optimistična, a sudeći prema trenutnim brojkama očekujemo da se ovaj talas nastavi. Predviđamo da će ovako biti do kraja marta i početka aprila, pred nama je sada 20 dana ozbiljnog posla i mi se za to spremamo’’ rekao je dr Sazdanović.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je ocenio da je novi talas epidemije karakterističan po izmenjenoj kliničkoj slici pacijenata, te da je sve veći broj hospitalizovanih kojima su potrebne velike količine kiseonika.

„Nemamo masovnost koju smo imali u decembru, ali je sve više pacijenata na kiseoniku. Nije to slučaj samo u Kragujevcu, već i u svim kovid bolnicama u Srbiji. Pre dva dana smo imali sastanak s ministrom Lončarom i sve kovid bolnice su primetile da je povećan broj pacijenata koji zahtevaju lečenje u intenzivnoj nezi i terapiju kiseonikom“, pojasnio je Sazdanović.

On je najavio da će zbog povećanja kapaciteta kiseoničnih mesta, u UKC-u danas biti otvorena i treća jedinica intenzivne nege koja je radila u decembru, kao i da je u pripravnosti Klinika za pshijatriju koja je trenutno „konzervirana u kovid režimu“.

Sazdanović je rekao da u narednom periodu očekuje povećanje broja hospitalizovanih pacijenata sa težom kliničkom slikom, pa je pojasnio da je UKC u saradnji sa Ministarstvom zdravlja povukao 15
„hajflou mašina“ i pet respiratora iz magacina medicinske opreme u Krnješevcima.

Među 224 hospitalizovana pacijenta u Kragujevcu su i tri osobe koje su se inficirale virusom Covid 19 posle prve doze vakcine. Sazdanović je rekao da oni nisu teški pacijenti i pojasnio da imaju srednju
formu kliničke slike.

On je dodao da su hospitalizovani pacijenti vakcinisani prvom dozom Sinofarm vakcine, ali pretpostavlja da su i pre vakcinisanja ili neposredno posle prve doze bili u periodu inkubacije virusa. Sazdanović je istakao i da su to jedini pacijenti koji su hospitalizovani posle imunizacije i pojasnio da nije bilo pacijenata koji su primili vakcine drugih proizvođača, kao ni onih koji su se zarazili posle revakcinacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar